Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Работната група за наблюдение на демокрацията, основните права и върховенството на закона към Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи на Европейския парламент е изпратила списък от 29 писмени въпроса до правителството и главния прокурор. 

Те засягат широк кръг от проблеми в областта на върховенството на закона в България и следват размяна на мнения при закрити врати в тази група на 28 август. 

Депутатите питат включително дали българската прокуратура прави нещо във връзка твърденията, че Испания разследва министър-председателя Бойко Борисов за пране на пари чрез покупка на къща в Барселона. Те задават въпроси и за изтеклите в интернет аудиозаписи, на които глас, за който се твърди, че е на Борисов, изрича непристойни реплики по адрес на политици и заплашва да "изгори" евродепутатката Елена Йончева. 

Голяма група от въпросите са свързани с проекта на управляващите за нова конституция. Евродепутатите питат имало ли е обществено обсъждане и направена ли е оценка на въздействието, преди тази инициатива.

Те искат също България да обясни защо австралийският гражданин Джок Полфрийман все още не може да напусне страната след решението на Върховния касационен съд по неговото дело.

Има и въпроси за използването на расистки и ксенофобски език по адрес на ромите от политици по време на карантината по сигнал на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Друга част от въпросите напомнят, че още няма осъдителни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта, питат дали разследванията в тази област са селективно политически мотивирани и искат властите да обяснят идеята си в новата конституция прокуратурата да има законодателна инициатива. Те посочват, че практиката в западните демокрации е обратната заради разделението на властите.

Евродепутатите не са забравили и твърдението на сайта на Главна прокуратура, че предишното заседание на работната група е било по инициатива на българския главен прокурор Иван Гешев. Те посочват, че това не е вярно и питат дали той самият би го опровергал.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.