Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

7,4 млн. лв. поиска ВСС за разкриване на нови щатни бройки поради новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС). Рекламираното като едва ли не революционно нововъведение, което в голяма степен ще "електронизира" правосъдието, всъщност води до нужда от назначаване на 74 нови системни администратори и 158 бройки съдебен деловодител.

Това стана ясно днес на извънреден Пленум на ВСС, на който съветът гласува прогнозен бюджет, който ще поиска от МФ за 2021, 2022 и 2023 година. 

Абсурдът идва от това, че - по думите на Боян Магдалинчев - паралелно, докато се въведе новата ЕИСС трябва да работят и 4-те стари системи, които досега са на "въоръжение" и затова се налага отпускането на по-горните бройки хора. Не стана ясно какво ще стане с тези новоназначени, когато новата система остане "сама".

При това той отбеляза, че това е пестеливата прогноза: имало и друго предложение – с внедряването на ЕИСС за отпускане и осигуряване на 370 новоназначени съдебни деловодители – тогава перото за тях би набъбнало до 13 млн. лв.

И всичко това при положение, че - както отбеляза Олга Керелска - с новата система повече дейности вече се извършват от самите съдии, които точно затова и се бунтуват срещу нея. 

"Някой, ако си мисли, че с тази администрация ще получи електронно правосъдие... Нашите служители не са киборги - за да работят едновременно с 2 програми", отбеляза в контра на нея Боряна Димитрова, която е шеф на Комисия "Съдебна администрация".

Тя си пожела "поне в близките 2 години да въведем електронното правосъдие както трябва".

"Без никакво притеснение предлагаме тези неща", каза Димитрова.

Подкрепи я Боян Магдалинчев - че не може да се прави електронно правосъдие без пари и без бройки (нищо, че дискусията и усвояването на средства продължават от десетилетия, б.р.). Олга Керелска всщност поясни, че подкрепя нуждата от нови системни администратори и дори й се виждат малко.

ие не сме обсъждали за такова създаване на щатове, когато обсъждахме новата ЕИСС, но очевидно, че то е неизбежно", каза пък Атанаска Дишева.

Любопитна подробност е, че тези средства се искат в момент, в който внедряването на новата система минава през куп проблеми, съдилища открито заявиха, че ще я бойкотират, а ВСС буквално трепери дали управляващият орган по Оперативна програма "Добро управление", няма да им отреже средствата - и то осезаемо.

Също за дейности в областта на електронното управление - по думите на Магдалинчев - са предвидени и едни 7,2 млн. лв разходи за материали

Иначе общите годишни бюджети, които ще поиска ВСС от министър Кирил Ананиев, също са внушителни:

За 2021 г. системата трябва да получи 909,9 млн. лв., за следващата - 972 милиона, а за 2023-а - рекордните 1 021 900 млрд. лв., смятат експертите на ВСС.

Това надвишава дори плановете на самия ВСС от февруари 2019-а, когато бе набелязал 871 милиона за 2021 г. и 932 млн.лв. - за 2022 г.

В тези искания е заложено повишаване на възнагражденията догодина с 10% спрямо 2020-а, отбеляза Магдалинчев.

Той напомни, че така е по закон, според който базовата заплата в системата е в двоен размер на средната в бюджетната сфера. За последните няколко години от 2017 г. насам бюджетната средна заплата винаги расте с 9-10% годишно и оттам идва логиката на искането за магистратурата.

Магдалинчев посочи, че за второ тримесечие на 2020-а средната бюджета заплата е 1285 лв, което прави 2570 лв. база, от която да тръгват възнагражденията в съдебната власт.

Той отбеляза, че при разчетите, които утре ВСС ще прати на МФ, ако те бъдат уважени - ще има пари за 3 заплати бонус в особено натоварените звена на системата и по 4 за специализираните прокуратура, съд и чиновниците към тях (там мнозинстото на ГЕРБ вписа в закона до 6 заплати бонус годишно, б.р.).

Също така днес стана ясно, че прокуратурата ще си има нови автомобили, защото при последната покупка на 50 МПС те не били предвидени. Също главно за прокуратурата, по думите на Магдалинчев, ще отидат 400 000-те лв. за командировки, защото нейни представители най-често ходят на международни форуми и обучения.

В парите за облекло също е залегнало искане за увеличение с 10 %, така то би трябвало да стане - 2900 лв. догодина, 3190 през следващата и 3510 лв. на магистрат през 2023-а (за администрацията то е процент от това, б.р.).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.