COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

В предишните дни ви разказвахме много за красиви и китни места по Подбалканския път. Е, ако имаше "Предбалкански път", по него щяхме с лекота да стигнем до Къпиновския манастир "Св. Николай Чудотворец", на 20-ина километра южно от Велико Търново. В близост до него се крие едноименният къмпинг, един от най-отличаваните в България през последните години, и идеално място за дистанциран туризъм.

Дори само да сте минавали с кола покрай старата българска столица, знаете колко зелен, спокоен и красив е регионът на Еленския предбалкан. Вечнозелената гора е жива по особен начин - едновременно жужаща с живот и изпълнена с абсолютно спокойствие. Сред тази магия е сгушен къмпинг "Къпиновски манастир".

"Най-награждаван" не е просто маркетинг

Популярният сайт camping.bg прави всяка година проучвания за най-популярните места за този вид туризъм и къмпинг "Къпиновски манастир" е шампион във всяка категория.

А по-точно -  "Любим къмпинг в страната" от 2016 г. до 2019 г., "Къмпинг с най-значими подобрения и развития в България" (2016-2019 г.), "Удобство и хигиена" (2018 и 2019 г.) и "Гостоприемство" за 2019 г. И още - "Допълнителни и развлекателни услуги" - 2017-2019 г., дори "Снабденост" - 2019 г.

Даже и да не вярва човек много на класации, подобен списък с постижения несъмнено показват едно високо ниво във всяко отношение. А посещение на живо го демонстрира идеално.

Възможности за всеки и нещо специално

"Къпиновски манастир" е разположен върху близо 50 декара, и това позволява всякакви видове къмпинг - на палатки, на кемпери и каравани, в горска къща, и дори в отделна стая с качеството на хотелска.

Добрата новина е, че можете да дойдете със собствена палатка, каравана или кемпер, или да наемете такава от къмпинга.

Специалитет на къмпинга са и т.нар. дървесни палатки - единственото място в България, и едно от малкото в Европа, в които може да пробвате този тип лагеруване. То е разработено от американския архитект Алекс Шърли-Смит преди 10 години, и представлява преносима палатка, която се опъва между дърветата и не зависи по никакъв начин от терена. Защитени сте и от евентуален дъжд. Палатките се извисяват на около метър и половина от земята и са с голям капацитет - двама възрастни и две деца. Разбира се, необходимо е човек да си носи спално оборудване.

Всички нужни удобства и отгоре

Независимо какъв тип подслон изберете, можете да ползвате всички общи удобства на къмпинга - душове, външни хладилници, тоалетни, перални, дори малка туристическа кухня. Естествено, хубаво е да си носите прибори и необходимата посуда за къмпингуване.

Хората с малко повече умение и ентусиазъм могат да си направят и барбекю - иначе защо са на къмпинг?

Но ако в идеята ви за почивка не се включва всекидневно готвене, в къмпинга работят и две заведения. Лятното заведение е на открито, тип "бързо хранене", но в местен вариант - скара, супички, свежи салати. 

Ако желаете да платите малко повече, но в наистина специална атмосфера и с прекрасна храна - от вторник до неделя работи и механа "Воденицата". Тя наистина е архитектурен шедьовър на традиционния български ресторант, изработен от дялани камъни и старинни дъбови греди от местността, с красива и функционална камина. Освен обичайните традиционни ястия, предлага се още и прекрасно местно вино и дивечов специалитет. Мястото е с 450 места и подходящо за големи събития и тържества.

Може би най-специалният елемент, който допълва магическата механа, е Къпиновският водопад, разположен точно до нея.

За любителите на питие край водата е идеален работещият всеки ден бар на басейна, включващ всичко задължително - студена бира, шейкове, сокове, алкохол и, естествено, сладолед. Какво е лятото без сладолед? Всъщност, сладоледът е напълно подходящ и през зимата.

Басейните всъщност са два - за възрастни и за деца. Или за активни възрастни и по-мързеливи възрастни. Или пък деца по душа. Стига етикети.

Като си говорим за деца...

С малчугани на къмпинг често е предизвикателство. Но в "Къпиновски манастир" няма да се наложи да занимавате малките само с кората на дърветата и шишарките. 

На тяхно разположение са открита детска площадка, батут, предлагат се колела и тротинетки под наем, има и обширни тревни терени за игри сред природата. 

Разбира се, и възрастните могат да се възползват от футболното игрище с малки вратички и волейболното игрище до него. Или да тръгнат по близките две екопътеки с велосипеди или на крак.

В добавка, само на няколко километра от къмпинга се намира един от най-красивите и големи язовири в България - Йосковския. Макар че е вододайна зона, риболовът е разрешен на по-голямата част от крайбрежието му. В него можете да хванете каракуда, сом, шаран, но също така щука, бяла риба, амур и толстолоб (Само не гледайте толстолоба отблизо - той е доказано най-грозната риба у нас.) За сметка на това, с правилната рецепта, може да бъде много вкусен...

Културен туризъм? Колкото искаш

Къпиновският манастир е буквално на 300 метра - преди къмпинга. Изключително красив и добре запазен, той е пример за майсторството на възрожденската архитектура.

Къпиновският манастир е художествен паметник на културата от 1973 г. Създаден е в края на 13-и век, опожаряван е многократно по време на османското владичество. През 18-и век Софроний Врачански е бил игумен тук, донесъл е и препис на "История славянобългарска".

Но ако имате кола и малко гориво в нея - в района има близо 140 паметника на културата от всякакъв тип.

Сред тях са Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил", архитектурно-етнографският комплекс ”Етър”, архитектурно-музейният резерват ”Царевец” във Велико Търново, Преображенският манастир ”Св. Преображение Господне”, комплексът Никополис ад Иструм, архитектурно-историческият комплекс ”Даскаловницата” в гр. Елена и много други, на по-малко от 50 км околовръст.

Добрата и лошата новина

Винаги е така - всичко е прекрасно, но има уловка. Добрата новина е, че къмпингът е голям, трудно се напълва, и със сигурност ще успеете да си направите резервация. Лошата е, че дори удълженият летен сезон все някога свършва.

Контрадобрата новина е, че къмпинг "Къпиновски манастир" е идеалното място, на което можем да се възползваме от последните дълги почивни дни преди зимните празници - тези около 22 септември, Деня на независимостта.