Няма нужда от отделно Министерство на икономиката и можеше при гласуването на правителството то да бъде трансформирано като функции в две агенции, каза по Дарик радио Стефан Софиянски.

"Имам по-особено мнение не по отношение на Лукарски, а по отношение на необходимостта от такова министерство. Такова министерство изобщо няма нужда да има и трябваше да бъде използван случаят при структурните промени, защото в момента, мисля, че 97% от икономиката е частна. Просто трябваше да се раздели - да има една агенция на държавното участие, в която да влязат всички държавни дялове от предприятия, и на Агенцията по приватизация да ѝ се вменят много по-сериозни функции за следприватизационен контрол", обясни Софиянски. 

Според него най-важните стъпки пред новия кабинет са подписването на споразумението за еврофондовете до 2020 г., решаването на съдбата на проекта „Южен поток", както и последствията от фалита на КТБ.

„Минус още на старта е фактът, че тези, които днес гласуваха за правителство, не постигнаха съгласие за КТБ, която трябваше да работи - затварянето на банката ще тежи на тях - коментира още бившият столичен кмет и бивш служебен премиер. - Много е важно, знам го от личен опит, от самото начало правителството да покаже екипност. За страната първото и най-важното нещо, което трябва да се направи, което трябваше отчасти да свърши и служебното правителство, е да се подпише споразумението с ЕС и да се открият еврофондовете, защото ние сега сме в програмен период 2014-2019 г. Нямаме подписано споразумение още, което означава, че реално можем да разчитаме на средства от средата на 2015 година най-рано."

Според Софиянски ще трябва да бъде теглен нов заем, но е важно как ще бъде харчен той.

"И сега трябва да се тегли заем, има такава възможност. Това, което ме притеснява, е как ще се похарчи този заем, защото в момента тази дупка ще загасим... Не, заемът трябва да бъде чисто инвестиционен. Трябва да провокира европейските пари да работят".

Според Софиянски трудността при формирането на новия кабинет е дошла от това, че партиите, които днес са партньори на ГЕРБ или са подкрепили правителството официално, са градили кампанията си като „анти ГЕРБ". 

„Старата десница я няма никъде, за съжаление. Първият компромис, който направиха реформаторите, е с ДБГ. Това даде по-центристки облик, а вече комбинацията с Борисов дава друг облик и на правителството, и на формациите, които го подкрепят. И дясното остава доста отворено", коментира Стефан Софиянски.