Премиерът Бойко Борисов се намира в своеобразно менгеме между протеста, който му иска оставката, и от друга страна - неговите симпатизанти, които са много твърди. С други думи, ядрото на ГЕРБ се втвърдява и притиска Борисов да не подава оставка.

Така политологът Димитър Ганев коментира последното изследване на агенция "Тренд" за електоралните нагласи у нас, за подкрепата за антиправителствените демонстрации и за предложението за приемане на нова конституция.

Според данните 47% от анкетираните смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37 на сто са на обратното мнение. Протестите се подкрепят от 62 на сто, а 30% са "против".

"Симпатизантите на ГЕРБ са изключително твърди в своите нагласи относно протестите - че не ги подкрепят. И са много твърди относно необходимостта от оставка на правителството и от предсрочни избори", допълни в този контекст Ганев.

Изследването показва още паритет между ГЕРБ и БСП. Първата взема 23,8 на сто от гласовете, а втората - 23,4 на сто. Според социолога обаче социалистите нямат заслуга в случая.

"Спадът на обществената подкрепа при ГЕРБ не води до ръст на тази за БСП. Напротив. Ако другия месец осъмнем с първа политическа сила БСП, то ще се дължи на спад на ГЕРБ. Този, който печели от протестите и бележи ръст през последните няколко месеца, е "Има такъв народ" и "Демократична България", разтълкува данните той.

Според изследването, направено на база заявили, че ще гласуват, ако изборите бяха сега, то в следващия парламент биха влезли седем партии - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България", "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и евентуално "Обединени патриоти". И тук според Ганев можем да станем свидетели на нов "исторически компромис" (от коалицията ГЕРБ/Реформаторски блок) или да изпаднем в безпрецедентна ситуация - спирала от избори. Причината - тези седем партии са толкова разнолики, че трудно биха могли да съставят правителство.

"Ако имаме 7-партиен парламент, не виждам друг вариант освен коалиция от минимум три партии - ако изключим варианта голяма коалиция ГЕРБ-БСП, който изглежда малко вероятен", коментира социологът. 

И допълни:

"Не може да се изключи и вариантът нови избори заради невъзможност на нито една партия да състави правителство. Това би била безпрецедентна ситуация в новата българска история. Изправени сме пред ситуация, в която можем да влезем в спирала от избори. Познавайки тези субекти, представете си колко сложни ще бъдат преговорите.

Исторически компромиси обаче сме виждали и вероятно пак ще видим."