Европарарламентът изключи днес премиерката на Мианмар Аун Сан Су Чи от всякаква дейност на общността на лауреатите на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Новината обяви в туитър говорителят на ЕП Жауме Дук.

Решението е взето днес на среща на Конференцията на председателите на парламента.

Причина за изключването е бездействието на Аун Сан Су Чи по отношение на случващото се с мюсюлманите от народността рохингя в родната й страна и приемането на продължаващите престъпления срещу тези хора.

Близо 750 000 рохинги избягаха от Миамар от август 2017 г. заради насилието, на което са подложени от армията и от будистки милиции. Те живеят в пренаселени бежански лагери в съседен Бангладеш.

Аун Сан Су Чи заема поста държавен съветник, което в Мианмар е еквивалент на министър-председател. Тя е остро критикувана остро за своето мълчание пред преследванията, които ООН окачествява като етническо прочистване.

ЕП не може да отнеме на Аун Сан Су Чи наградата "Сахаров", уточни източник от Брюксел пред АФП. Тази награда се присъжда за конкретни действия и "не може да бъде зачеркнато онова, което Аун Сан Су Чжи е направила в миналото".

Парламентът я удостои с наградата "Сахаров" през 1990 г. Мотивът бе, че тя олицетворява борбата на своята страна за демокрация. Тогава Аун Сан Су Чи бе лидер на опозицията и прекара 15 години под домащен арест, нареден от управляващата по онова време военна хунта. Тя успя да си получи лично наградата чак през 2013 г.

Междувременно индокитайската правозащитничка получи Нобелова награда за мир през 1991 г.