Себастиан Фетел ще кара за "Астън Мартин" през следващия сезон във Формула 1, съобщи Би Би Си. Това практически е "Рейсинг пойнт", който ще бъде пребрандиран.

Договорът на 4-кратния световен шампион с "Ферари" изтича и още в края на миналата година стана ясно, че няма да бъде подновен. Фетел ще заеме мястото на Серхио Перес, който напуска, независимо че неотдавна подписа до 2022 г. А както вече стана ясно, вместо Себастиан за "скудерията" ще се състезава Карлос Сайнц-младши.

За преминаването на Фетел има официално съобщение и приветствие от страна на "Астън Мартин", самият пилот също фигурира с изказване в прес информацията.

Германецът ще си партнира с Ланс Строл, син на собственика на отбора Лорънс Строл, който е и сред големите акционери в "Астън Мартин".

"Рейсинг пойнт" бележи огромен прогрес този сезон, но се забърка и в прословутия казус за копиране на "Мерцедес". Тимът понесе и санкция - отнети 15 точки и 400 000 евро глоба за това, че е "откраднал" спирачната система на "сребърните стрели" от миналия сезон и я използва в настоящия. Медии и фенове дори наричат болида на отбора "Розовия "Мерцедес" - заради цвета.

Скандалът доведе и до промяна в правилата за 2021 г., за да се избегне подобно копиране.

Само един пилот от действащите във Ф1 е по-титулуван от Фетел - Люис Хамилтън. Единствено Михаел Шумахер, Хуан Мануел Фанджо и Хамилтън имат повече титли от него, а със своите 53 победи той е трети във вечната ранглиста по този показател след Шуми и Люис.

В последните години обаче Фетел се представя слабо, допуска много грешки, а и загуби битката за лидерското място във "Ферари" с Шарл Льоклер. Това съвпадна с упадъка на тима, който този сезон се представя неузнаваемо зле.

"Астън Мартин" не крие амбиции да води битка за челните позиции с "Мерцедес" и "Ред Бул" още следващия сезон.