Сърбия и Косово дават висш приоритет на евроинтеграцияхта.

Това се казва в съвместно изявление на сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Авдуллах Хоти. То бе разпространено днес преди началото на поредната им среща в Брюксел в рамките на диалога между Белград и Прищина. Той е под егидата на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Двамата лидери увериха, че ще работят за продължаване на този диалог. Той е ключов елемент от пътя на двете държави към ЕС.

Освен това Вучич и Хоти смятат да удвоят усилията си, за да гарантират изпълнението на задълженията на Сърбия и Косово, свързани с бъдещата им евроинтеграция.

По този начин подписаното от двамата ръководители споразумение във Вашингтон миналата седмица може да допринесе за подписването на нов, правно обвързващ документ за нормализирането на отношенията.

Утре Авдуллах Хоти ще посети централата на НАТО в Брюксел и ще се срещне с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Именно бомбардировките, извършени от силите на алианса през 1999 г. в Сърбия, сложиха край на конфликта в Косово.

По-късно Жозеп Борел съобщи, че са разисквани още две изключително важни теми. Става дума за положението на общностите, които не представляват мнозинство (такъв е терминът, използван в изявлението на първия дипломат на ЕС – б.р.), както и уреждането на взаимните финансови и имотни претенции.

Тази обмяна на мнения позволява да бъдат определени следващите стъпки в дискусиите, допълни след срещата специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак.

Обсъдени са били също икономическото сътрудничество и въпросът за изчезналите лица и хората, принудени да напуснат домовете си. Според Лайчак по тези теми е постигнат голям напредък.

Разговорите ще продължат на ниво експерти идната седмица. А Вучич и Хоти ще имат нова среща по-късно този месец.