Рублата за пореден път днес се срина до исторически минимум, предаде Нюзру.

Според анонимни източници това наложило свикване на тайно извънредно заседание на управата на Руската централна банка.

В 13,15 часа московско време (12,15 българско) на Московската борса 1 долар се разменяше срещу 46,67 рубли. Така руската валута се срина с 1,97 от максималната си стойност за деня.

Сутринта курсът на еврото на Московската борса за първи път в историята се вдигна над психологически важната отметка от 60 рубли. На максимума си стойността на еврото се покачи на 1 към 60, 2725 рубли. Това прави с повече от 2 рубли над стойността при закриването на борсата вчера.

Тази сутрин по време на търговете курсът на долара също за първи път се вдигна над 48 рубли около 11 часа сутринта местно време (10 ч българско). Максималната стойност на долара бе 48,6495 рубли - с 1,5 рубли над тази при закриването на борсата на 6 ноември.

Всичко това се случи навръх 7 ноември - годишнината от Великата социалистическа октомвриъска революция, смятана и до днес от много руснаци за най-светлата дата в световната история.

Рублата продължава да поевтинява след обявеното на 5 ноември решение на централната банка за новия етап на прехода към плаващ курс. Банката ограничи валутните интервенции до нивото от 350 милиона долара на ден. Преди те не бяха ограничени и понякога обемът им достигаше до 3 милиарда долара дневно.