Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и все още променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията - експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т. нар. три "Д" - дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да почивате дори и през есента, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Когато искаш да си къмпингар, но без 1000 други къмпингари и всичките съпътстващи негативи на това понятие, свързани с масови тоалетни и пликчета от хипермаркети... Та, какво правиш тогава?

Просто е - отиваш на Дунава...

COVID-19, а и настаналото преосмисляне на целия ни "ърбън" начин на живот впоследствие, сякаш допълнително напълниха тази година биваците край Лом.

Бидейки напълно безплатни, те винаги са съществували - започват на запад от града, след излъскания комплекс "Чайка" (реновирана перла от соца) в посока Видин и преди селата Орсоя, Сливата, Добридол.

В шубраците край града изненадват истински "катуни", обаче често снаряжени ако не с последна дума на техниката, то с базови удобства.

Местните - без желание да се афишират, признават, че няма по-голям кеф от цяло лято, прекарано именно тук. "Сезонът" е 3 дори 4 месеца.

Дали спират работа ли? Не, естествено - просто от бачкане не се прибираш в апартамента, а направо на Дунав. Сутрин се къпеш в реката и отиваш на работа. Ако главата те боли от предната вечер, топваш я в Дунав... Като ти се допишка... Е, за това си има обособени спонтанни места в гората.

Други акостират тук в петък вечер и си тръгват в понеделник призори - включително търпи и каране до София за 2,5 часа. През останалите дни просто няма кой да ти барне палатка, тента, навес, каравана или каквото там имаш (включително и саморъчно направени бунгала, без акт 16).

Ако си водите малки русалки, те със сигурност ще си умрат от удоволствие.

Има истински екстри - като угасени фризери, "работещи" с най-обикновен лед, елгенератори за по-слабите консуматори като телевизия и уредби. Напоследък могат да се видят приспособления, които са истинско бижу, или други, които са напълно причудливи.

Има и по фъншуй.

Всичко тук те навежда да перифразираш Стефан Вълдобрев: кеят е до бивака, а бивакът е до кея.

А пък, като казахме главобол, тя - пущината - обикновено боли след нощ като тази:

И една много важна забележка - отворете някоя интернет търсачка и напишете с големи букви: "средства против комари"... Купете си ги всичките и в никой случай не забравяйте да ги сложите в багажа си.

Коментари

Браво на автора.

Приятно четиво!
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Отраснах край Дунава преди

Отраснах край Дунава преди много, много години, край Русе. Цяло лято с надути вътрешни гуми от камиони се преселвахме по островите срещу града. Вярно е, че водата беше мътна от тинята по дъното. установих това, когато за пръв пъ като дете влязох в Черно море и можех да виждам ръката си на повече от 50 см надолу. Това на Дунава не можеше да се случи. Но на Дунава нямаше мазут, нямаше фекалиите на цяла Европа. Сега не е така. И ми е мъчно. А винаги е имало комари. Няма спасение от тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.