"Като човек, както го определиха мои познати лекари, президентът е с много тесногръдо мислене, живее в неговия егоцентричен свят и има тежък нарцисизъм."

Това заяви днес пред Нова тв зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов по адрес на държавния глава Румен Радев.

Коментарът му идва след вчерашните батални сцени на поредния ден протести срещу правителството на Бойко Борисов, в което Симеонов е коалиционен партньор, и главния прокурор Иван Гешев. 

Според Симеонов президентът не може да бъде винен за сблъсъците, но може да поеме отговорността за разделението на нацията, за отказа от диалог с изпълнителната и законодателната власт и за опити за изостряне на напрежението. 

"Вчерашният протест беше фиаското на амбициите на президента да овладее изпълнителната власт и да спечели следващите избори", заяви той.

Освен това обаче Симеонов обясни, че след вчера видими станали два основни проблема. 

"Първият е неовладяното футболно хулиганство в България, а вторият – неконтролираното разпространение на дрога на футболни мачове."

Той разви тезата си, като обясни, че определени полицейски служители покровителствали наркоразпространението по стадиони и училища. Именно на футболните фенове той хвърли основната вина за вчерашните събития, но отказа да поиска отговорност от МВР за безредиците. Не коментира категорично и въпроса - защо, ако това са предимно футболни фенове и те са известни на органите на реда, не са контролирани предварително. 

Кой стои зад агитките от фенове обаче било напълно ясно - хора с пари. Като Васил Божков. 

"Ясно е кой плаща. Бяха прихванати разговори с Васил Божков. Има достатъчно много кримиконтингент, който е на свобода и който е заинтересован в България да цари хаос, а не ред."

Категоричен е, че сблъсъците можели да бъдат предотвратени, ако МВР е действало "по-твърдо и здравословно" още в началото. Тоест - като не позволи повторното изграждане на блокадите по кръстовищата. Припомняме, че вчера късно вечерта лагерът на Орлов мост отново бе разрушен от полицаи.