„Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури.“

Това заяви вицепремирът Томислав Дончев пред БНР. В момента той изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната. Коментарът му е по повод предстоящия старт на политическия сезон насред политическа криза, продължаващи над 50 дни протести срещу управлението, очакване дали ГЕРБ - както поиска Борисов, ще успее да събере 120 подписа под проект за нова конституция, а след това  - 160 гласа за свикване на Велико народно събрание. И в условия на подадена (засега неприета) оставка на министъра на правосъдието Данаил Кирилов. 

По думите му голямата тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите.

"Темата за промени в конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции", вярва вицепремиерът. 

Според него писането на нова конституция "не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“. А „безкрайното разширяване на темата „промени в конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна“.

Вицепремиерът Дончев отправи деликатно критика за проекта за нов основен закон, който бе представен официално от ГЕРБ. 

„Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест предвид факта, че темата не е съвсем нова. За ремонт на конституцията слушам от съвсем крехка възраст, откакто е приета", призна той.

И повтори тезата на ГЕРБ, че "като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите". Ако се стигне до свикване на Велико народно събарние обаче, това ще е институцията, която ще напише и приеме истинските текстове на нов основен закон.

Томислав Дончев обяви, че "тази седмица ще има новини, тя е натоварена с необходимостта да има новини“.

Но не даде повече подробности. По темата с оставката на Данаил Кирилов като правосъден министър пък каза:

"Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба. Все още има достатъчно кандидати за министри.“

По въпроса с внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ добави: 

"С настоящите текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират" заради това, че има законодателен "дефект" и няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури.

Припомняме, че последните промени в Изборния кодекс, с които бе въведено задължително и само машинно гласуване - без хартиени бюлетини - във всички секции в страната с над 300 избиратели бяха приети през миналата година с гласовете на ГЕРБ. Първоначалното предложение за само машинен вот дойде от ДПС тогава.

"Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските  граждани не са убедени в тяхната истинност", каза още Томислав Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

Пред БНР Томислав Дончев повтори и тезата си, че "престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация", както и че от гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети. Дончев не се ангажира с прогноза колко губи ГЕРБ от ситуацията, но каза, че със сигурност губи.