Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в Стратегическия форум в Блед, Словения, съобщи правителствената пресслужба.

Събитието се провежда за 15-а поредна година, като събира държавни и правителствени ръководители, външни министри и представителите на международни организации, които ще обсъдят засилването на регионалното сътрудничество и възможностите за преодоляване на последствията след пандемията. 

Тази година форумът е под наслов: „Предизвикателства и възможности пред света след COVID-19; Съседи–региони–глобален свят – партньори или съперници?“

Борисов ще участва в дискусията „Европа след "Брекзит" и COVID-19“, на която ще бъдат дебатирани теми от европейския дневен ред, както и предизвикателствата пред държавите в региона и начините за бързо икономическо и социално възстановяване след пандемията.

Сред участниците в 15-ото издание на форума в Словения ще бъдат министър-председателите на Чехия, Полша, Унгария, Хърватия, Италия, президентът на Сърбия, управителният директор на МВФ Кристалина Георгиева, президентът на МОК Томас Бах. В рамките на събитието ще участват и върховният представител по външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел, заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Бойс, специалният представител на ЕС за диалога БелградПрищина Мирослав Лайчак. Домакини на форума са министърът на външните работи на Словения Анже Логар и президентът на Словения Борут Пахор.