На 43 години почина Чадуик Боузман, звезда от супергеройския филм „Черната пантера“, съобщават американските медии. Причина за смъртта му е рак на дебелото черво. Актьорът се е борил с болестта в продължение на четири години, през които е преживял няколко операции и химиотерапии, без да прекъсва активната си кариера.

„С невъобразима болка потвърждаваме кончината на Чадуик Боузман – се казва в изявление в страниците на актьора в социалните мрежи. – Чест в неговата кариера бе да вдъхне живот на крал Т’Чала в „Черната пантера“.“

Преди да получи световно признание като супергероя на „Марвел“, Боузман първо привлича внимание с участието си във филма „42“, където въплъщава чернокожия бейзболен играч Джаки Робинсън, после впечатлява и в „Get on Up“ в ролята на певеца Джеймс Браун. И двата персонажа са икони за чернокожото общество.

„Той беше нашият Т’Чала, нашата Черна пантера и наш скъп приятел – казва в изявление Кевин Файги, президент на „Марвел студиос“. – Всеки път, когато стъпеше на снимачната площадка, той излъчваше харизматичност и радост, всеки път, когато се появеше на екран, той създаваше нещо наистина незаличимо. С работата си той въплъщаваше изключителни личности и никой не бе по-добър от него във вдъхването на живот на велики мъже. Той беше толкова умен, мил, силен и могъщ, колкото всеки от неговите персонажи. Сега той заема мястото си сред тях като икона за вековете.“

„С разбити сърца сме от трагичната загуба на Чаудик Боузман – изключителен талант и една от най-нежните и щедри души, които съм срещал – изказва своите съболезнования и Боб Айгър, президент на „Дисни“. – Той донесе невероятна сила, достойнство и дълбочина с ролята си на Черната пантера, разчупи стереотипите и митовете и се превърна в дългоочаквания герой на милиони по света, като ги вдъхнови да мечтаят и да изискват повече от обикновеното. Тъжим за това, което беше той и за това, което му бе писано да бъде.“

Боузман никога не е говорил за диагнозата си публично, но в изявлението се казва, че лечението му е продължавало, дори когато е имал ангажименти на снимачната площадка. Докато се е подлагал на терапия, той е работил по „Маршал“ и „Da 5 Bloods“, военната драма на Спайк Лий. През 2020 г. предстои да го гледаме в „Ma Rainey’s Black Bottom“, адаптация на пиеса на Огъст Уилсън, където ще си партнира с Виола Дейвис.

Боузман е най-младият от три момчета в семейството на медицинска сестра и работник в шивашка фабрика. Още в основното училище Чадуик пише пиеса за смъртта на един от играчите от баскетболния си отбор и това се оказва решаващо за избора му на кариера. Завършва режисура в университета „Хауърд“, частно висше учебно заведение във Вашингтон. След това се премества в Ню Йорк и започва да играе в театъра. Появява се в епизодични роли в сериалите „Закон и ред“, „От местопрестъплението: Ню Йорк“, „Спешно отделение“. Пробивът му е във филма „42“, в образа на Джаки Робинсън.

Файги съобщи за кастинг решението на „Марвел“ Боузман да влезе в кожата на Черната пантера на 28 октомври 2014 г. Актьорът бързо се превърна в един от любимците на публиката с появата си и в „Капитан Америка 3“ (2016), което тогава подхрани предположенията, че студиото ще му посвети цял самостоятелен филм. Очакванията се оправдаха и през 2018-а „Черната пантера“ бе първият филм на „Марвел“ с чернокож актьор в главна супергеройска рола. Продукцията счупи боксофис рекордите и отбеляза приходи от над 1,3 млрд. долара, доказвайки на скептиците, че филм с афроамериканец в главната роля и с предимно чернокож състав може да донесе добри приходи от чужбина. „Черната пантера“ стана и първият супергеройски филм с номинация за „Оскар“ за най-добър филм. Продукцията получи още 6 номинации, от които спечели 3 – за саундтрак, за дизайн и за костюми.

"Площад Славейков"