Воля и сили за реформиране и модернизиране на Националната служба за охрана пожела президентът Румен Радев на новоназначения началник на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Със свой указ Радев назначи Емил Тонев за началник на НСО и го удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал". Това стана на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която Тонев получи пагоните си от държавния глава.

"Очакванията към вас са големи. Разчитам, че ще бъдете принципен, решителен и всеотдаен в изпълнението на тази високоотговорна мисия", заяви президентът и пожела на бр. ген. Емил Тонев здраве, воля и сили за реформиране и модернизиране на Националната служба за охрана и за издигане на нейния авторитет както в страната, така и сред чуждестранните й партньори - съобщават от НСО.

По думите на Радев назначението на Тонев е напълно закономерно и като заслужен етап в неговото професионално развитие.

"Поемате Службата във важен и наситен с редица предизвикателства момент. Но съм убеден, че предвид професионалната ви компетентност, натрупния през годините богат професионален опит и изявени лидерски качества ще се справите успешно с важните и отговорни задачи, които стоят пред Националната служба за охрана", обърна се държавният глава към новия началник.

В края на миналия месец полковник Емил Тонев бе назначен временно за титуляр на Службата - до преминаването през съгласувателната процедура с Министерския съвет кой да поеме поста. Той бе заместник на освободения малко по-рано заради скандала с охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган генерал Красимир Станчев. Както е известно, той подаде оставка след скандала със служители на НСО, които охраняваха почетния председател в "сарая" му в "Росенец" и след като стана ясно, че е била отцепена акваторията около имението на Доган заради последвалата акция по "масово плажуване" на близкия бряг.

За заместник-началник на НСО Тонев е назначен с указ през юли 2016 г., т.е. от президента (2012-2017) , излъчен от ГЕРБ - Росен Плевнелиев.

"Надявам се с опита си – професионален и житейски – да оправдая гласуваното ми доверие. Предизвикателствата пред НСО са наистина много големи – постоянен недостиг на средства, текучество на подготвени кадри, законови промени. Въпреки това Националната служба за охрана изпълнява с чест и с достойнство определените от закона задачи", е заявил днес на Радев новият титуляр.