Полша реагира остро на вчерашното предупреждение на президента Владимир Путин, че Русия може да се намеси силово срещу протестите в Беларус, предава РБК.

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Русия трябва незабавно да се откаже откаже от плановете за военна намеса в страната.

Той характеризира възможно силово вмешателство като "враждебен акт".

Членката на президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция Мария Колесникова е заявила пред РБК, че не разглежда изявлението на Путин като заплаха.

По думите ѝ сега за всички е очевидно, че мнозинството от беларусите не са съгласни с официално обявените резултати от президентските избори и са против държавният глава Александър Лукашенко да остане на власт.

Путин съобщи вчера в интервю за телевизионния канал "Россия 1", че руски "силоваци" могат да дойдат на помощ на беларуските власти, но че това няма да стане, докато "екстремистките елементи в Беларус не преминат границите и не започнат грабеж".

По думите му Лукашенко го е помолил да формира резерв от сътрудници на правоохранителните органи и Путин е направил това.

В същото време руският президент отбеляза, че има причини за масовите протести и че хората по улиците на Беларус трябва да бъдат чути.