Видео от иницидент, при който бронетранспортьор от руски конвой умишлено блъска американски в Сирия на 25 август, се разпространява в социалните мрежи.

Според Си Ен ЕН Пентагонът е подготвил прессъобщение за случката, но не е получил одобрение от Белия дом да го публикува.

Според американската телевизия, която се позовава на неназовани източници във Вашингтон, четирима американски войници са получили мозъчно сътресение вследствие на сблъсъка, чиято причина остава неизвестна.

САЩ изтеглиха по-голямата част от военния си контингент в Сирия, който беше разположен по границата ѝ с Турция. Сега в част от този район има руски войски, които подкрепят режима на президента Башар Асад и турски войски, които се бият срещу кюрдите в Северна Сирия и се опитват да установят зона за сигурност по турско-сирийската граница. Русия и Турция се споразумяха за съвместни патрули в региона.

САЩ запазиха малко военни около петролните залежи в североизточната част на страната, които действат заедно с водените от кюрди Сирийски демократични сили срещу останките от групировката "Ислямска държава", на което Русия реагира с раздразнение. 

Причините за инцидента с бронетранспортьорите остават неизяснени. На видеокадрите се вижда, че по време на сблъсъка над него кръжат два руски хеликоптера. Според руския портал РБК, който цитира интернет изданието "Русская весна", руската бронирана машина е била БТР-82А, а в конвоя с нея е имало още бронирани автомобили "Тигър" и "Тайфун" и камион "Урал". 

Съветът за национална сигурност на САЩ не е отговорил на искане на Си Ен Ен за коментар, но Пентагонът е предоставил на телевизията изявление от името на говорителя на Съвета Джон Ълиът. В него се казва, че "руско превозно средство удари виокопроходим и защитен от мини и засади автомобил (на САЩ) (M-ATV), което причини наранявания на екипажа".

Говорителят отбелязва, че "подобни опасни и непрофесионален действия представляват нарушение на протоколите за безконфликтност, приети от САЩ и Русия през декември 2019 г. "

"Коалицията и Съединените щати не се стремят към ескалация с никакви национални военни сили, но американските сили винаги запазват присъщото си право и задължение да се защитават от враждебни действия", казва още той.