Съединените щати носят отговорност да са водеща сила в Тихия океан и "няма да отстъпят и инч" на други страни, които смятат своята политическа система за по-добра, съобщи американският министър на отбраната Марк Еспър в индиректно предизвикателство към Китай, предаде Ройтерс.

По време на визита в Хаваи Еспър обяви, че САЩ желаят да работят съвместно с комунистическата страна и да я убедят да уважава международното право. Според него обаче Пекин многократно е нарушавал обещанията си и преследва агресивна външна политика.

"За да изпълни програмата на ККП, Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) продължава да следва агресивен план за модернизация, за да се превърне във военна сила от световна величина до средата на века", каза Еспер. "Това несъмнено ще включва провокативно поведение на НОАК в Южнокитайското и Източнокитайското море и на места, които китайското правителство счита за критични за своите интереси".

Въпреки че Съединените американски щати имат за цел да възпират Китай, Вашингтон също така иска "да продължи да работи с Китайската народна република, за да я върне в траекторията, която в по-голяма степен е съобразена с международните правила", каза Еспер.

Еспър описва Индо-Тихокеанското пространство като епицентър на "великата надпревара за надмощие с Китай".

"Съединените щати носят отговорността да водят. Ние сме тихоокеанска страна, индо-тихоокеанска страна от доста дълго време", каза Еспер. "Ние няма да отстъпим от този регион, нито инч от територията, ако желаете, на която и да е друга държава, която смята своята форма на управление, своите възгледи за правата на човека, суверенитета, свободата на словото, свободата на религията, свободата на събиранията за по-добри от онова, което мнозина от нас споделят", добави той.

Вашингтон и Пекин са на противници по много въпроси - от търговията и правата на човека до китайските военни действия в Южнокитайско море и на други места по света.