Двойно повече заболели от коронавирус в България за ден в сравнение с вчера при двойно повече направени тестове отчита днес Единният информационен портал. Обработени са 6232 проби за заразата, като 203 от тях са положителни - или 3,2%. Предишното денонощие имаше 99 новоустановени заболели при около 3500 теста.

След като преди ден България отбеляза тъжен рекорд с починалите - 18, днес данните показват, че нови 9 пациенти са загубили битката с COVID-19. Общият им брой от началото на пандемията става 572. Излекуваните за последните 24 часа са 104 души и 10 601 от първия установен случай на коронавирус в началото на годината досега. 

В болница за лечение остават  715 пациенти, като 64 от тях са настанени в интензивни отделения. Поставени под карантина към момента са 5664 души. 

 
За изминалите 24 часа най-много новозаразени с коронавирус са открити в област Благоевград - 36, следват София-град, Пловдив, Стара Загора.  

Както бе съобщено още вчера, днес Министерският съвет официално взе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка в България до края на септември. Анонс за това направи преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов във Варна. По думите му засега не се очаква затягане и на противоепидемичните мерки, нито връщане на забраната за ходене без предпазни маски на открито.

Удържаването на епидемичната обстановка оставя в сила възможността за въвеждане на мерки със заповеди на министъра.