За първи път в света учени станаха свидетели на повторно заразяване с COVID-19 на вече веднъж оздравял човек. Лекарите от университета в Хонконг са доказали заразата при мъж, възстановил се от болестта преди четири месеца. 

Пациентът е бил изписан от болницата още през април тази година. След това обаче пътувал до Испания през август и се е заразил повторно. Добрата новина е, че 33-годишният мъж е имал леки симптоми по време на първото заразяване и никакви при второто, пише бТВ. 

Според микробиолозите, които са изследвали мъжа, става дума за различни щамове на коронавируса - един в Азия и един различен - в Европа. Знанието за разликата пък дошло от подробно генетично разследване. 

Американското издание "Ню Йорк Таймс" пък обяснява, че в този случай не става за въпрос за онези ситуации, в които в телато на възстановени пациенти са открити слаби остатъци от вируса, което дава положителен резултат при повторни тестове. 

"Мнозина смятат, че пациентите, които са се възстановили от COVID-19, придобиват имунитет срещу повторна инфекция. Въпреки това има доказалтества, че при някои хора нивото на антитела намалява след няколко месеца", отбелязват авторите на изследването. 

Все пак - това не означава, че ваксините ще са безполезни, казват експертите, поради една проста причина - имунитетът от ваксините ще бъде бъде различен от този, придобит от заразяване по нормалния естествен път.