Брентън Тарант - терористът от Крайстчърч, който уби 51 поклоници от две джамии в Нова Зеландия на 15 март 2019 г., планирал да атакува трета. Това обяви прокурорът Барнаби Хоус по време на изслушването на белия расист, като добави, че той е искал да "причини възможно най-много смъртни случаи", предаде Би Би Си.

Тарант излъчи нападението си на живо онлайн. Първо той спрял колата си пред джамията "Ал Нур", където стреля по участници в петъчната молитва. След това пътувал 5 километра до религиозния център "Линлуд" и убива още поклоници.

Атаката изпрати шокови вълни по целия свят и провокира Нова Зеландия да наложи строги ограничения върху законите си за притежаване на оръжие.

Хоус разказа пред съда, че Тарант е планирал нападението си години наред. Той събирал информация за джамиите в Нова Зеландия - изучавал план на сградите, местоположението им и други детайли, като целта му била да не губи време по време на убийствата.

Месеци преди терористичния атентат австралиецът пътувал до Крайстчърч и използвал дрон, за да разгледа отблизо основната си цел - джамията "Ал Нур".

Хоус посочи, че Тарант смятал да атакува и "Ашбъртън", но бил задържан докато пътувал към джамията.

На път за "Линлуд" той стрелял по случайни минувачи от афроамерикански произход, които успели да се измъкнат. После за кратко насочил пистолет към бял мъж, но след това "се усмихнал и подкарал колата".

След ареста си Тарант разкрил пред полицията, че планирал да изгори джамиите и съжалява, че не е успял да го направи.

Австралиецът, който отказа служебен адвокат, първоначално отхвърли обвиненията, но след това промени решението си.

Той се призна за виновен по 51 обвинения за убийство, 40 за опит за убийство и 1 за тероризъм. Очакват го поне 17 години зад решетките, но върховният съдия Камерън Мандър може да предпочете доживотен затвор без право на помилване - толкова тежка присъда никога не е била давана в историята на Нова Зеландия.