Прокурорка спечели дело срещу шефа на Специализираната прокуратура (СП) за това, че я е лишил от коледна премия в размер на три заплати. Административният съд София-град (АССГ) отмени заповед на ръководителя на СП Димитър Франтишек (вече бивш), с която в края на миналата година е изключил Мария Макрелова-Чернева от списъка с обвинителите, на които да бъдат дадени бонуси, защото срещу нея имало висящо дисциплинарно производство, съобщава специализираният правен сайт news.lex.bg.

Мария Чернева е била обвинител в районната прокуратура в Своге. През 2018 г. срещу нея е било образувано дисциплинарно производство за нарушение на етичния кодекс. От 1 юли 2019 г. тя е назначена в спецпрокуратурата след конкурс.

На 4 декември м.г. в Специализираната прокуратура е получено писмо от главния прокурор, в което той казва, че може да се определят допълнителни възнаграждения на обвинителите при спазване на критериите в правилата за индивидуална оценка за работата на всеки от тях. На 6 декември шефът на СП издава заповед, в която посочва размера на премията – три основни заплати, като сред изброените за получаването им е и Мария Чернева. Тя трябвало да получи общо 10 626 лева бонус.

На 11 декември в спецпрокуратурата пристига писмо от Висшия съдебен съвет (ВСС), според което седмица по-късно Прокурорската колегия (ПК) ще разгледа дисциплинарното производство срещу Чернева, като се уточнява, че предложението на дисциплинарния състав е тя да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение. Два дни по-късно Франтишек уведомява за писмото Мария Чернева.

На 16 декември обаче той решава да пита Прокурорската колегия дали в периода от 1 януари до 30 септември 2019 г. има образувани и висящи дисциплинарки срещу обвинители от СП, като изтъква, че информацията е необходима с оглед определянето на допълнителното възнаграждение на магистрати и служители.

Още същия ден председателят на дисциплинарната комисия към ПК на ВСС Светлана Бошнакова го уведомява, че има такова и то е срещу Чернева. Бошнакова допълва, че съставът предлага прокурорката да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение и заключава, че случаят е включен в дневния ред на колегията за 18 декември, т.е. след два дни.

Тогава ПК на ВСС разглежда казуса и отказва да санкционира Мария Чернева, защото не намира да е нарушила етичния кодекс. Веднага след заседанието решението е изпратено на шефа на спецпрокуратурата.

При все това, още на 16 декември, той е издал нова заповед, с която е изключил Мария Чернева от списъка с обвинителите, които да получат коледен бонус. Прокурорката обжалва заповедта пред АССГ.

Съдия Маргарита Немска я отменя на няколко основания. Най-напред тя намира, че заповедта е немотивирана.