Премиерът Бойко Борисов може и да забрани на правосъдния си министър Данаил Кирилов да пише във фейсбук след опуса му за "СпонджБоб Квадратните гащи", но уви - дори и той не може да следи денонощно активността на подопечните си депутати, министри, а вече и областни управители в социалните мрежи.

Съчинението на топ юриста на ГЕРБ за "СпонджБоб", посветено на акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в парк "Росенец", повлече крак, като вдъхнови и други негови колеги да се изкажат... да го наречем недвусмислено, по адрес на ДБ и нейните лидери, както и по адрес на участниците в антиправителствените протести, с които се иска оставката и на главния прокурор Иван Гешев.

Последен своята лепта даде областният управител на София област и бивш депутат от "Атака" Илиан Тодоров. Ето какви мисли подопченият на Министерския съвет висш администратор сподели в страницата си във фейсбук. Препратката е ясна - сблъсъкът между жена с кола и протестиращи на кръстовището при румънското посолство.

"Илиан Тодоров: Изроди, вземайте си ковчезите, чувалите и простотията и отивайте да блокирате междугалактическата магистрала!

Това, което се случи на кръстовището на "Ситняково", е брутален тероризъм, простотия и поругаване на всичко свято. Развилняла се алкохолизирана тълпа се опита да линчува една майка и двете й деца и донякъде успя. "Умни" и "красиви" хора раздаваха умни и красиви ритници. После крещяха и обиждаха. Те били носители на новото в политиката и морала...

Злобни и яростни гадове!

Това ли са новите им справедливи закони? Законът на юмручното право и вандализмът.

Това ли са новите лица, които всеки ден ни ги натрапват? С бира в ръка и лежащи по тротоарите.

Това ли са новите ковачи на законите? Това ли е новият морал в политиката? Да потрошиш колата на майка, возеща две невръстни деца, чието единствено прегрешение е, че са дръзнали да се приберат в къщата си.

Ако това са нови лица и нов морал, нека Бог ни е на помощ..."

Трудно може да се приеме, че това е просто лична страница на бившия приближен на Волен Сидеров, тъй като на нея изрично е отбелязано: "Илиан Тодоров, областен управител на Софийска област". Поне на сайта на областаната администрация обръщението до "изродите" не е поместено.

Малко по-късно Тодоров все пак коментира ситуацията, като обяви пред бТВ, че бил коментирал само в качеството си на родител.

"За мен тези хора са такива, каквито съм ги нарекъл. Човек, който е способен в злобата, омразата и политическите си възгледи да побърка буквално две деца, които плачат, реват, да чупиш чужда собственост, какъв си ти?"

По-любопитни обаче са посланията, отправяни чрез профила на спортния министър Красен Кралев, първите от които датират от малко след съчинението на Данаил Кирилов - 11 юли, а вторите - от 11 август. От тях, разбира се, вече няма и следа във фейсбук, но пък интернет е злопаметен и десетките граждани, натъкнали се на странните писания, са ги снимали и те вече живеят собствен живот. В отговор на различни критики и коментари под постове на Кралев от неговия профил бяха отправени определения като "брутално тъп трол", "грозен трол", "червени боклуци", "стероидите замъгляват съзнанието" и пр. 

След разразилия се скандал от Министерството на младежта и спорта бяха обяснили тогава пред "Дневник", че не бил писал лично министърът. Той пишел само основните публикации, но отговорите били поверени на "външни сътрудници". А този, позволил си такъв език на 11 юли, бил "санкциониран". И до ден днешен не е ясно кой е той и как е бил наказан.

Външните сътрудници обаче явно рецидивират, защото на 11 август от профила на спортния министър се появи още по-груб коментар - посветен очевидно на лидерите и активистите на "Демократична България". Той е под снимка от протестите, като в случая профилът на дългогодишната депутатка на ГЕРБ Десислава Атанасова си комуникира с профила на Кралев. По следния начин, който ние текстово няма да описваме: