Днес ръководството на антикорупционната комисия отказа среща с представители на гражданското сдружение БОЕЦ, което тази сутрин за кратко окупира входа на сградата. От БОЕЦ, чийто лидер е Георги Георгиев, искаха да проведат разговор с бившия главен прокурор, вече председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров. От държавния орган обаче отвърнаха с отказ. Изпратиха съобщение, в което го мотивират и с три снимки на Георгиев - в компанията на премиера Бойко Борисов, на председателя на ВКС Лозан Панов и на бившия банкер, сега подсъдим - Цветан Василев. Потърсихме лидера на БОЕЦ за коментар и по снимките, и по отказа на Цацаров.

Г-н Георгиев, как тълкувате отказа на ръководството на КПКОНПИ да ви приеме за разговор, мотивирайки се с ваши стари снимки, на които сте в компанията на Бойко Борисов, Лозан Панов и Цветан Василев?

Това да кажем първо предполага, че Сотир Цацаров е бил вътре. Самият факт, че не посмяха да ни допуснат вътре или той да слезе при нас, каквото беше другото ни предложение, предполага това, че този човек го е страх да се срещне с гражданите и се крие зад гърба на жандармерията. Ние имахме своите аргументи.

От комисията посочват, че сте изпратили само два сигнала до тях.

Това не е вярно. Десетки са сигналите БОЕЦ до КПКОНПИ не само от тази година, но и през годините назад. Започвайки от къщата в Барселона, за който и до ден днешен нямаме отговор, минавайки през десетки сигнали за Апартаментгейт, като и лично срещу Цацаров има подаден сигнал до Антон Славчев - заместник-председателят на комисията.

Разкажете за снимките.

Тези снимки са лично мои снимки, аз съм ги публикувал. Снимката с Бойко Борисов не знам как да я коментирам. Самият Цацаров доскоро, докато беше главен прокурор всяка сряда ходеше на крак в Министерския съвет при Борисов, за да получава нарежданията за това кой да бъде ударен.

Снимката с Цветан Василев е от среща, която ние обявихме, че ще направим и ние публично обявихме резултатите от нея. В резултата на което подадохме сигнали срещу Цацаров, Борисов и Сергей Станишев за това, че са били уведомени предварително за фалита на КТБ и не са предприели нищо.

А снимката с Лозан Панов е от публично мероприятие - конференция, организирана от БОЕЦ и "Правосъдие за всеки", на която той беше лектор. Също нищо тайно или нещо задкулисно.

Снимката с Борисов се появява периодично в интернет пространството по един или друг повод. Разкажете повече за обстоятелствата около нея.

Това е снимка, която аз лично съм пуснал на моя фейсбук профил. Тя е от 2013 година при създаването на БОЕЦ. Имах среща с Борисов, на която настоявах за незабавни действия за оставка на Орешарски - тогава организирахме протести срещу кабинета му. На тази среща ми беше заявено, че ГЕРБ няма такива намерения и на нея казах на Борисов, че ако отново се стигне дотам, че ГЕРБ вземе властта, аз и БОЕЦ ще бъдем първите, които ще му поискаме оставката заради заигравките с ДПС, на които още тогава станахме свидетели.

Компрометиращи ли са спрямо вас тези три снимки към днешна дата - за да бъдат посочени от КПКОНПИ като мотив за отказ от среща?

Как да го коментирам освен като страх и пълна безпомощност да се справят със ситуацията в момента. Как пък един не се намери с кураж - чиновник или ръководител на тези институции, да слезе при гражданите, пък макар и с риска да бъде замерен с нещо. Дори да ни попита какво искаме. Същите тези, хора, на които ние им плащаме заплатите от години.

При тези обстоятелства планирате ли нова "блокада изненада" пред сградата на антикорупционната комисия.

Утре ще имаме нова изненада, а пред КПКОНПИ и прокуратурата - продължаваме. Това са основните бухалки, те се превръщат в мутренски бригади на мафията. Както Цацаров, така и Иван Гешев.