Съпругата на словак, починал в полицията в Белгия, призова за ново разследване, след като се появиха шокиращи нови снимки от задържането му, предаде днес Би Би Си.

Йозеф Хованец беше арестуван на летище в Шарлероа през 2018 г., след като предизвикал смут по време на полет.

По време на задържането той започнал да удря главата си в стената на килията до кръв. На видеозапис се вижда как по-късно група полицаи го повалят на пода.

 

 

Хованец е откаран в болница, изпаднал е в кома и на другия ден е починал.

Снимките от килията показват няколко полицаи, които се смеят по време на инцидента, докато друг отправя нацистки поздрав. Друг е заснет да седи върху гръдния кош на Хованец в продължение на 18 минути.

"Искам да знам какво се е случило и защо [полицията] се е държала по този начин", заяви съпругата на Хованец Хенриета пред "Хет лаатсте нюз", местния белгийски вестник, който беше получил кадрите от полицейската килия.

Преди смъртта си Хованец е притежавал фирма, която наема словашки строителни работници за проекти в Белгия, и често е пътувал между двете страни във връзка с бизнеса си.

Йозеф Хованец. Снимка Туитър

Семейството му заявява, че не знае причината за поведението му по време на ареста. Аутопсията е показала, че той не е бил под влиянието на наркотици или алкохол.

"Нещо като че ли се случва с мъжа ми. Той не се чувстваше добре, но полицаите го игнорираха през цялата нощ", каза г-жа Хованцова, цитирана от Би Би Си. "Когато са видели кръвта, е трябвало да му окажат първа помощ. Вместо това са седнали върху него толкова много хора. Той не е можел да диша нормално."

Разследването за смъртта на Хованец продължава две години след смъртта му. Хованцова призова да бъде назначен нов съдия.

Говорител на прокуратурата в Шарлероа заяви, че всички служители, участващи в инцидента, са били разпитани, но добави, че "поради кризата около COVID-19 е имало забавяне".

Междувременно говорител на полицията съобщи пред валонската пресгрупа "Сюдпрес", че полицайката, заснета да отправя нацистки поздрав, ще бъде уволнена от днес.