Спад с 32,8% на заболеваемостта от коронавирус в България в сравнение с последните две седимици - с такива данни от Европейския център за превенция и контрол на заразните болести се похвали днес премиерът Бойко Борисов във фейсбук, след като пак по същия комуникационен канал "предаде" някои от решенията на двешното редовно заседание на правителството.

"За същия период Хърватия има ръст на заразените със 181%, Франция - 106%, Нидерландия - 46% и Гърция - 51%. Докато пандемията в целия свят расте, България е една от малкото страни, които я управляват правилно", заявява премиерът, като дава линк към страницата на Европейсския център в социалната мрежа.

В посланието на Борисов следва припомняне какво според него е направено до момента от началото на пандемията:

Ние първи въведохме ограничителни мерки. Te бяха гъвкави и така икономиката продължи да работи. Реорганизирахме индустрията си, презапасихме се със защитни средства и лекарства. Гарантирахме, че болниците ще издържат на натиска.

В същото време благодарение на разумната си финансова политика, държавата продължава да отпуска средства за социално-икономически мерки в отговор на кризата. В момент, в който световните икономики отчитат рекорден спад, ние подпомагаме индустрията, гражданите, увеличаме доходите и строим в цялата страна. И всичко това - без да сме теглили заем.

Данни, публикувани днес от Европейския център, свързани с разпространението на коронавируса в Европа, можете да видите ТУК и ТУК.