Фирмите за хранителни стоки Knorr и Kellys обявиха, че сменят променят имената на свои популярни продукти, които съдържат думата „цигански“. Knorr, която произвежда сосове и подправки, ще промени своя „сос по цигански“ на „сос от чушки по унгарски“. Така компанията реагира на оплаквания, че името „цигански сос“ е обидно.

„Приветствам този ход, хубаво е, че Knorr реагира на оплакванията на хората, но „цигански сос“ не е най-големият проблем на нашия етнос. Лично повече се притеснявам от увеличаващия се всекидневен расизъм, като например виковете „циганин“ и „евреин“, използвани като обида, които могат да се чуят по футболните стадиони“, коментира Романи Роз, председател на Германския съвет на рома и синти.

От думата „цигански“ в свои продукти се отказва и Kellys, които продават популярни гризинки „Циганско колело“. Те вече ще се казват „Цирково колело“.

Промяната на имена на храни, съдържащи „цигански“, не е за първи път. Още през 2013 година повечето ресторанти в немскоезичния свят прекръстиха популярното ястие „шницел по цигански“ на „шницел по балкански“.

В това ястие шницелът се гарнира със сос от печени чушки. То се предлага и като „шницел със сос по унгарски“.