От национален герой и символ на прехода към демокрация до синоним на прахосничество и корупция.

Този път извървя Хуан Карлос – крал на Испания от 1975 до 2014 г.

Скандалите го превърнаха в първия в историята на страната монарх, абдикирал доброволно. А сега, след поредните разкрития, той реши да стане доброволен изгнаник.

А преди два месеца испанският Върховен съд започна разследване на участието на Хуан Карлос в договор за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия. Причина бе публикация на швейцарския вестник „Трибюн дьо Женев“, че той е получил 100 милиона долара от тогавашния саудитски крал Абдула. 

Хуан Карлос не съобщи къде отива. Излизащият в Барселона вестник „Вангуардия“ обаче съобщи, че той първо е отпътувал с кола за Португалия вчера сутринта и е отлетял оттам за Доминиканската република.

В карибската страна Хуан Карлос ще прекара известно време с богато семейство, притежаващо захарни плантации. След което ще помисли за някоя нова дестинация, твърди изданието, без да цитира източници.

Роден в изгнание

По ирония на съдбата Хуан Карлос е роден в изгнание. Той се появява на бял свят в Рим през 1938 г. Тогава в Испания е обявена република, а кралската фамилия е отишла в изгнание в Италия.

Пълното му име е Хуан Карлос Алфонсо Виктор Мария де Борбон и Борбон.

Още след идването си на власт през 1939 г. диктаторът Франсиско Франко ликвидира Републиката и обявява, че след неговата смърт на трона ще се възкачи крал.

Единственото му колебание е кой да седне на престола. По право това би трябвало да е Хуан де Борбон и Батенберг - бащата на Хуан Карлос и синът на сваления през 1931 г. Алфонсо XIII. Франко обаче няма голямо доверие в бащата и затова обявява за свой наследник сина.

Почти никой няма доверие и в Хуан Карлос. Левицата не го харесва, защото е избраник на Франко. Десницата го недолюбва заради привързаността му към демократичните ценности. Дори му лепват прякора Краткотрайния като прогноза колко време ще изкара на власт. Той обаче царува цели 39 години.

Царуването му започва на 22 ноември 1975 г. - два дни след смъртта на Франко. Един от първите укази на краля е легализирането на забранените от режима политически партии. Така кариера правят преследваните и хвърляните в затвора по времето на франкизма Фелипе Гонсалес (премиер през 1982-1996 г. и баща на испанското икономическо чудо) и Хавиер Солана (бивш заклет антинавотец, еволюирал до генерален секретар на НАТО през 1995-1999 г).

Хуан Карлос връща автономията на баските, каталунците и галисийците, ликвидирана насилствено от Франко.

.

Звездният миг – 23 февруари 1981 г.

Звездният миг на крал Хуан Карлос настъпва на 23 февруари 1981 г. На този ден е извършен последният засега опит за военен преврат в Западна Европа. Той е дело на група франкисти, недоволни от прекалената според тях демократизация на Испания.

Метежници, предвождани от подполковник Антонио Техеро, завземат Конгреса в Мадрид. А генерал-лейтенант Хайме Миянс дел Боск извежда армията и танковете по улиците на Валенсия.

Испанските депутати и министрите са пленени, докато заседават. Антонио Техеро насочва пистолет в гърдите на премиера Адолфо Суарес, но в отговоро само чува командата „Кръгом!“

От двореца си обаче в Конгреса пристига крал Хуан Карлос. Той доброволно става заложник на метежниците. Като главнокомандващ въоръжените сили монархът категорично отказва да изпълни исканията на военните. В крайна сметка превратаджиите се предават и са пратени в затвора. А Испания окончателно казва сбогом на всички остатъци от франкизма.

През 1982 г. Испания влезе в НАТО, а през 1986 г. - в ЕС, като се превърна в синоним на успешна интеграция и усвояване на еврофондове.

Кралското семейство също се радваше на голяма почит. Децата на монарха Елена, Кристина и Фелипе можеха редовно да бъдат срещнати на улицата или в най-обикновени заведения на „простолюдието“.

Скандалите

Те съвпаднаха с началото на световната финансова криза през 2008 г. Испания бе сред най-пострадалите спрани.

Първо голямата кралска дъщеря Елена се раздели, а после се разведе със съпруга си Хайме де Маричалар, известен с любовните си похождения.

През 2012 г. едно счупване на крак отприщи цяла серия от скандални разкрития, свързани с Хуан Карлос. Оказа, че той е пострадал на сафари в Африка, за което не е уведомил правителството в Мадрид. После се разбра, че ловът струвал 44 000 евро на испанските данъкоплатци, чиито джобове сериозно изтъняха покрай кризата. От болничното легло Хуан Карлос бе принуден да поиска извинение от сънародниците си и да признае, че е допуснал грешка. Той бе уличен със снимка, че отстрелял един слон. А малко по-късно стана ясно, че на този лов испанският грал бил придружаван от любовница – германската принцеса Корина цу Зайн-Витгенщайн. Дотогава испанският крал бе сочен като примерен съпруг на гръцката принцеса София.

През 2014 г., малко преди абдикацията на Хуан Карлос, прокуратурата в Палма де Майорка обвини малката му дъщеря Кристина и зет му – хандбалиста Иняки Урдангарин, в пране на пари и присвояване чрез семейната им фирма и държавна благотворителна организация. За първи път в историята на Испания бе разпитан член на кралския двор. А през 2018 г. зетят влезе в затвора с ефективна присъда от 5 години и 10 месеца.

А сега дойдоха и скандалите, свързани със Саудитска Арабия.

Така испанското кралско семейство от най-обичаното от своите поданици в Европа се превърна в символ на корупция. През последните години дори започнаха да се чуват призиви за ликвидиране на монархията. Засега крал Фелипе VI се дистанцира от баща си и прави всичко възможно да не бъде свързван с него. Остава да се види колко време ще продължи това.