Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият марсоход "Пърсивиърънс" (Perseverence) заедно с дрона хеликоптер "Инджинюити" (Ingenuity) вече пътуват към Марс след успешно начало на мисията на НАСА днес. Подготовката за нея започна през 2012 г., когато в Космоса полетя предишният роувър - "Кюриосити".

Ракетата излетя успешно в 15 ч. наше време от Флорида, САЩ.

"Пърсивиърънс" тръгна по-късно и ще стигне на Червената планета догодина - на 18 февруари. Мисията му ще продължи 687 дни. Тя не е по-различна от тази на "Кюриосити" - ще се изследват геологични процеси и история, ще се търсят данни за предишен живот на Марс. Изследванията от последните години сочат, че там има условия поне за микробен живот, но досега данни за такъв не са установени.

Разбира се, че неговият "батко" "Кюриосити" (с който си приличат много по дизайн) остава на Марс, няма и как да се върне.

Роувърът е с размерите на лека кола, но с 50% повече гуми.

Заради коронавируса от 20 март хората, които постоянно подават команди и насочват марсохода на Червената планета, не са в лабораториите в Калифорния, а са принудени да работят дистанционно.

Минихелипоктерът "Инджинюити" ще е първият летателен апарат с перки, пратен на друга планета.

И той първоначално бе на мисия за 2 години, но тя бе удължена - първо за малко, а после - докогато издържи. Ако всичко е наред, това ще е и съдбата на "Пърсивиърънс".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.