Беларус арестува 32 руснаци и ги обвини в подготовка на терористични актове на нейна територия, които трябва да дестабилизират страната преди президентските избори, насрочени на 9 август.

Очаква се на тях президентът Александър Лукашенко да получи седми пореден мандат, след като използва правоохранителната система, за да отстрани от надпреварата главните опозиционни кандидати. Властта в Минск е разтревожена от недоволството сред населението от реацията ѝ на пандемията от новия коронавирус.

 

Според беларуската информационна агенция БелТа, цитирана от ТАСС, групата от 32 души пристигнала в Минск през нощта на 25 юли, а на 27 юли се преместила в един от санаториумите в района на Минск, където привлякла внимание с "поведението си нехарактерно за руските туристи" и облеклото във военен стил.

Друго лице е било задържано в южната част на Беларус.

Държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Андрей Равков заяви, че задържаните в Минск руснаци са заподозрени, че подготвят терористична атака. Започнало е наказателно дело.

Валери Вакулчик, председател на Комитета за държавна сигурност в Беларус, допълни, че задържаните са членове на "частната военна компания на Вагнер".

БелТа твърди, че органите на реда са получили информация за пристигането в Беларус на повече от 200 "бойци", за да дестабилизират ситуацията по време на президентските избори, които ще се проведат в републиката на 9 август.

Тази информация беше потвърдена от Равков. Според него предизборните събития ще се провеждат "с повишени мерки за сигурност". Държавният граничен комитет на Беларус ще засили оперативната защита на границите.

Той каза и че в Русия се обучават "определени групи" от "бойци", които се подготвят да проникнат на беларуска територия.

Украинските правоохранителни органи ще обмислят възможността да поискат задържаните в Беларус предполагаеми руски наемници да им бъдат предадени, съобщи днес украинското външно министерство, цитирано от Ройтерс. Високопоставен представител на беларуските сили за сигурност заяви, че 14 от задържаните са били в украинския регион Донбас, където украинските сили от 2014 г. воюват срещу подкрепяни от Русия сепаратистки бойци.

Кремъл знае за задържането в Беларус на 33 руски граждани, които Минск счита за служители на частната военна компания Вагнер и очаква от Минск „изчерпателна информация“, каза в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РБК.

Русия не признава украинското гражданство на задържаните в Беларус граждани на Руската федерация, това са руснаци, заяви още Песков.

Според прессекретаря няма информация за незаконните действия на руснаците, които биха могли да причинят задържането им.

Лукашенко проведе спешна среща с членове на Съвета за сигурност на страната. Той нарече задържането на руснаците извънредно произшествие. Държавният глава поръча властите незабавно да се свържат със съответните структури на Руската федерация за разяснения.

Президентът Александър Лукашенко проведе вчера заседание на Съвета за сигурност. Той изслуша доклад на Валерий Вакулчик , шеф на беларуския Комитет за държавна сигурност. Снимка АП / БТА

Президентът даде и отделна инструкция на прессекретаря Наталия Айсмонт: 

"Трябва да се обърнем към руските медии, включително каналите на Telegram, така че, както казва (руският президент Владимир) Путин, да не дрънкат глупости. Нямаме за цел да дискредитираме близка до нас страна ", каза Лукашенко.

По време на срещата секретарят на Съвета за сигурност заяви, че руската страна не е уведомила Беларус за планове за транзит на членове на "частната военна компания Вагнер" през територията на републиката.

Според него това не е "прехвърляне на частна военна компания някъде, особено през територията на Беларус", тъй като "те не са получили такава информация нито чрез ФСБ, нито чрез ГРУ, или друга структура".

Руското посолство в Беларус е получило официално уведомление от Министерството на външните работи на Беларус за задържането на руснаците.

Руският посланик Дмитрий Мезенцев заяви, че за 30 юли е насрочена среща по този случай във външното министерство на републиката.