Има ли екшън план за новата учебна година в ситуация на втора вълна на COVID-19.

Този въпрос е задала омбудсманът Диана Ковачева на министъра на образованието Красимир Вълчев.

По БНР тя обясни, че питането ѝ е въз основа на множеството писма и жалби от разтревожени родители как ще бъде организиран учебния процес с началото на учебната година от 15 септември. 

Учените предупреждават, че се очаква ръст на случаите на коронавирусна инфекция през есенно-зимния период като това се комбинира със сезонните респираторни заболявания.

Заради обявената извънредна обстановка учениците останаха по домовете си след 13 март и въобще не се върнаха в класните стаи.

От МОН вече обявиха, че учебната 20/21 г. ще започне присъствено, но плановете как точно ще бъде организирано това и как ще се действа при промяна в епидемиологичната обстановка остават неясни, а описанието уклончиво. 

Диана Ковачева обясни, че е попитала образователния министър - какъв план за организацията на работа има МОН и как стои въпросът с дистанционното обучение и проблема с т.нар. дигитална бедност, или дигитално изключване. 

Тя добави, че от образователното министерство трябва да излязат и публично да отговорят на поставените въпроси, за да се разсее несигурността сред родителите.