"Не бих могъл да потвърдя. Чакаме да получим програмната декларация. Ще видим дали има наши приориети там, евентуално ще предложим допълнения към нея и тогава ще видим дали въообще ще участваме. Не е сигурно на този етап преди да имаме политическо основание за това нещо".

Така шефът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин коментира казаното от ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), че АБВ ще има свой министър. Той допълни, че е научил това от журналистите. 

Калфин бе категоричен, че не е говорено за постове с АБВ.

"Има принципна договорка, че ако участваме, че ще имаме представителство в изпълнителната власт", обясни той.

"Не мога да потвърдя, че ще ставам министър. Чувствам се добре в парламента", каза още Калфин. "Вие можете да ме питате дали световен шампион искам да стана", каза още той.

След което повтори, че ако бъдещото правителство е дясно с приоритетите на ГЕРБ и РБ АБВ няма място в нето. "Ако видим нашите приоритети включени това не е повече дясно правителство", смята Калфин.

Той отказа да коментира дали ако в програмата не включена идеята за прогресивно-подоходен данък, което е едно от основните искания на левицата, АБВ би приело да се включи в управлението. "Имаме и други данъчни приоритети - облагане с данък на финансовите транзакции, въвеждане данък наследство, ограничване на офшорните компании, диференциация на ДДС за лекарствата. Не е мястото през медията да преговаряме с ГЕРБ", заяви Калфин