9% ДДС за виното и бирата, за туристическите оператори, екскурзиите със случаен превоз и услугите на всички спорни съоръжения. Това одобриха днес депутатите в парламентартната комисия по бюджет и финанси. Повечето от предложенията бяха на коалиционния партньор "Обединени патриоти", но подкрепени от ГЕРБ. 

Промените бяха прокарани по странен начин - направо за второ четене през отворения вече Закон за местните данъци и такси. Така още в четвъртък текстовете ще взлязат в пленарната зала за окончателното си приемане. Идеята на управляващите е, че спешността идва от записаната дата за начално започне на мярката - на 1 август тази година. Както всички други намаления на данъка, които депутатите вече приеха ( за ресторанти, книги и детски стоки), и тези ще действат до края на 2021 г.

Гласуването премина с поредния демонстративен отказ на председателката на комисията Менда Стоянова да участва в него. Тя, както и бившият финансов министър Владислав Горанов са категорично против диференцирането на ставката.

"Днешното гласуване още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси."

Пред залата пък тя обясни, че има и опасност срещу България да бъде започната наказателна процедура от Брюлсел заради намаляването на ДДС за туроператорите. Според нея то противоречи на европейска директива и това било ясно за всички.

Що се отнася до това какво беше прието днес - на първо място, голямото искане на ресторантьорите под шапката на намалението да минат и бирата, и виното. Битка, която те започнаха да водят още с приемането на първата порция от отстъпки, а именно - за храната в ресторантите, разпространението на книги и бебешките храни.

Диференцираната ставка за фитнесите също беше едно от старите предложения, тогава внесено от "Воля". Логиката - тези бизнеси бяха затворени близо 2 месеца и те, както ресторатньорите и туроператорите, имат нужда от активна подкрепа. Сега тази кауза е взета на въоръжение от "патриотите", които обаче я прокараха с текст, който гласи следното - "доставка на услуги за спортни съоръжения". Тоест текстът предполага, че в обхвата му ще влязат например и игрищата за аматьорски футбол, зали за волейбол, тенис кортове и други.