Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) изрази загриженост относно предложените промени в Законa за задълженията и договорите, които налагат 10-годишна абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица, съобщава БНР.

Промените ще се прилагат и за физически лица, за които кредиторите са получили изпълнителен лист или са започнали съдебни производства.

Ако текстовете бъдат приети в сегашния си вариант, новите изменения ще имат значително негативно въздействие върху българския финансов сектор и впоследствие върху реалната икономика, предупреждават от банката.

Според ЕБВР "те ще повлияят на събирането на дългове и на дейността на компаниите за управление на активи, които се занимават с проблемни вземания, вероятно ще навредят и на целия сектор, който работи с необслужвани заеми и има за цел да подпомага освобождаването на банков ресурс, с който банките да продължават да кредитират".

"В резултат на това банките биха могли да намалят желанието си за отпускане на заеми към сектори, които традиционно се смятат за по-рискови: бизнес, ръководен от жени, стартиращи предприятия, селско стопанство и компании, базирани в селските райони, а всички те са ключови за развитието на икономика, която е устойчива и предоставя възможности за включване на всеки", пишат още от ЕБВР.

Законът бе приет на първо четене в парламента. Предлага се абсолютната 10-годишна давност да важи само за несъбрани задължения от физически лица, но не и от еднолични търговци и т.н. Новата разпоредба не променя сегашните срокове за погасяване по давност на задължения - съответно 3 или 5 години в зависимост от задължението. Тази давност обаче сега може да бъде прекъсната със завеждане на иск от кредиторите и на практика физическо лице да е длъжник цял живот, а това да се прехвърли и върху наследниците.

Вносителите му твърдят, че родното законодателство добре урежда правилата за търговци, но не и за обикновени граждани. Към мотивите бе приложена и статистика, според която към момента срещу близо 600 000 български семейства има открити процедури за принудително събиране на дейности, а много хора са преследвани от колекторски фирми за задължения отпреди 10-15 години.

През това време се трупат и лихви, които понякога значително надвишават самото задължение. Отчетено е още - в мотивите - нещо, за което се говори от години, че няма правна възможност в България физическо лице да обяви фалит, както това е допустимо за търговци.