Талибаните искат всички частни компании и хуманитарни организации, действащи на територията на Афганистан, да се регистрират при тях, заявиха представители на групировката, предаде БТА.
Заповедта беше издадена през миналата седмица в момент, когато афганистанското правителство и талибаните се готвят за вътрешноафганистански преговори за прекратяване на боевете в раздираната от конфликт страна.

Тези преговори, които се очаква да се състоят в катарската столица Доха, са част от февруарското споразумение между САЩ и талибаните за слагане на край на продължаващата от близо две десетилетия война в Афганистан. Вашингтон се опитва да изглади проблемите и да събере талибаните и афганистанското правителство на една маса.

Екстремистката групировка води въоръжена борба, откакто беше свалена от власт при оглавеното от САЩ нахлуване през 2001 г., и успя да си върне контрола над хиляди контролни пунктове в значителна част от страната, като хуманитарната помощ, идваща от чужбина, се разпределя от командирите й.

Говорител на групировката заяви, че нейни представители са забелязали, че някои компании и неправителствени организации, включително национални и международни организации, извършват дейности, които според талибаните противоречат на националния интерес.

"Няма да позволим на нито една структура да работи против интересите на нашия любим Афганистан и исляма. Затова искаме всички тези структури да бъдат регистрирани при нас, за да разполагаме с информация за дейността им", каза говорителят на талибаните Забиула Муджахид.

Чуждестранната помощ формира основата на афганистанската икономика, а в страната действат над 2200 неправителствени организации, които предлагат образование, както и здравна и финансова подкрепа за бедните.

През миналата година талибаните за кратко забраниха на Международния комитет на Червения кръст, и Световната здравна организация да работят в страната и ги обвиниха, че извършват "подозрителна" дейност по време на ваксинационните кампании.

Представители на афганистанското правителство определиха всичко това като отчаяни опити на талибаните да установят контрол над някои от функциите на държавата.

"Талибаните са терористична организация. Те нямат право да карат компаниите и неправителствените организации да се регистрират при тях", каза Дава Хан Минапал, заместник официален говорител на афганистанския президент Ашраф Гани.