Тук много думи не са нужни - Киномания е едно от събитията в България, за които си струва да похарчиш пари и време. Затова - накратко:

28-мо издание, от 13 до 30 ноември. Официално откриване: на 13 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК с българския "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев.

Следват още 59 филма с най-интересното, актуално и стойностно от европейското и световното кино. Категории: "Фестивал на фестивалите", "Киното и неговата история", "Класически удоволствия", "Фестивал на френското кино", "Детско кино", "Кулинарно кино".

Филми, които си струват наистина и отвсякъде:

- Последният филм на Уди Алън "Магия в полунощ";

- "Госпожица Юлия по Стринберг", реж. Лив Улман, с участието на Джесика Частейн и Колин Фарел;

- "Облаците на Силс Мария" с Жюлиет Бинош;

- "Г-н Търнър" на Майк Лий (с награда от Кан за най-добър актьор на Тимъти Спол;

- "Игра на кодове" - с Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач;

- "Измет" на Стивън Долдри;

- "Рио, обичам те" с Венсан Касел, Ванеса Паради, Джон Туртуро, Харви Кайтел и др.

На 14 ноември в зала 1 от 19 ч. - "Красавицата и звяра". Ефектна реализация на приказния сюжет и старт на "Фестивала на френското кино" - един от акцентите в програмата. Следват "Дипломация" на немеца Фолкер Шльондорф, филмът за Ив Сен Лоран, както и екранизация по романа на Катрин Панкол "Жълтите очи на крокодилите" с Еманюел Беар.

Нещо суперяко:

Един от най-новаторските филми на годината (на 15 ноември от 19 ч. в зала 1): "Бърдман, или Неочакваната добродетел на невежеството" с Майкъл Кийтън, Едуард Нортън, Андреа Райзбъро, Ема Стоун и Наоми Уотс. Режисьор - крайно интересният Алехандро Гонсалес Иняриту.

Легендата:

Ал Пачино! "Принизяването" е по романа на Филип Рот. Изпълнена с черен хумор екранизация. Режисьор - старият майстор Бари Левинсън (16 ноември, 18 ч. в зала 1).

Задължителен:

"Майстор готвач" на режисьора Джон Фавро със София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-младши (16 ноември в зала 1 от 20 ч.).

За децата:

Прожекциите в зала 1 са безплатни. Екранизации по Пинокио, Емил от Льонеберя, игрална версия на историите за Петсън и Финдъс, както и анимацията "Мумините на Ривиерата".

Прожекциите на Киномания са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", "Дом на киното" "Евросинема", Културен център G8, както и в Пловдив и Варна.

Билети за всички филми са в продажби на касите на НДК. Има и пакетни цени с до 50 % отстъпка от цената.

Оттук нататък ви трябва само една спретната програма за ориентация. Къде да я намерите? Много просто: ето ТУК.