Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова се оттеглят от кабинета. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседание на Коалиционния съвет.

Новият финансов министър ще е Кирил Ананиев, досегашен здравен министър. Здравното министерство поема д-р Костадин Ангелов. МВР шеф ще е Христо Терзийски. А туризмът ще се поеме от вицепремиера Марияна Николова. Министър на икономиката ще бъде Лъчезар Борисов.

Забележките на премиера към Горанов са, че така и не е станало ясно защо комисията по хазарта е допускала пропуски в работата си в продължение на 5 години.

Маринов пък се сменя заради това, че е имало грубо отношение към протестиращите, както и заради недобрата работа на полицията по време на протеста в парка "Росенец".

По отношение на Караниколов Борисов каза, че до него достигали информации за грантове и бонуси, раздадени в икономическото министерство, и той иска там контролът да е "изключително строг".

"Младен Маринов го сменяме, защото аз съм убеден, че някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на "Росенец" имаше заявен протест и те трябваше да осигурят протичането му така, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват. Владислав Горанов е постигнал много като финансов министър. Въпреки това, аз много държах да си отговоря на въпроса защо контролът върху комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, по които всички трябва да понесат политическите си последствия", каза Борисов.

Той заяви, че след края на този мандат ще се отдаде на партията и укрепването на нейните структури. Не стана ясно обаче дали това означава, че повече той няма да бъде премиер дори ако ГЕРБ отново е първа политическа сила.

"Всички сега ръфат ГЕРБ отстрани, тъй като ние сме 100% ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия, самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора или тези, чието мнение тежи, са ангажирани или с кметства, или с министерства, или са депутати", обясни Борисов.

В понеделник правителството ще представи финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията. Борисов каза, че много от тях ще налагат промени в закони. И даде пример с това, че работещите в РЗИ, лабораториите и много агенци са на минимално заплащане.

Към момента Христо Терзийски е директор на Главна дирекция "Национална полиция". Д-р Костадин Ангелов е шеф на Александровска болница. Лъчезар Борисов досега беше заместник на Караниколов и като такъв участваше в Надзорния съвет на Българска банка за развитие. Именно той е един от хората, които са одобрили скандалния кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма с минимален оборот. След като заемът стана публично достояние, премиерът поиска публично оставките на всички изпълнителни директори на банката.

На въпрос трябва ли главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, както искат протестиращите, Борисов заяви, че той е против всякакви показни акции.

"Аз знам мечтите на Христо Иванов отдавна за главен прокурор... Да овладееш всички... Това, което услужливо се забравя - да получаваш предварително съдебни решения е много приятно. Който може да го постигне - ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите също, което ние не сме могли. Ето, колегите са тука и като са ме питали защо арестуваха министър на екологията или зам.-министър, аз съм и казвал, че и аз съм го научил от медиите. Така че... Да, категорично съм против всякакви показни акции, категорично. И оттук нататък си има институции, които избират по демократичен път, след това има повторен етап за издаване на укази от президента - всичко това е извървяно".

Коментари

Бащице,

На кого ни оставяш в това тревожно време на яка умирачка? Молим ти се от сърце, задръж ги поне до март 2021, че да изкараме зимата по живо по здраво.

Мутри ВЪН

Този лумпен не ръзбра ли, че не се търси подмяна!!! Заминавай си, мутро мръсна, заедно с останалата измет от крадливото ти правителство!!!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Аз знам мечтите на Христо

"Аз знам мечтите на Христо Иванов отдавна за главен прокурор." Тоя е по-прост и от дани и от каскета. Тава са лични недоказуми нападки. Като нямаш правни аргументи, давай да обиждаме човека ... типично по гербаджийски ... и точно като едно време партийните секретари. Аз пък знам, че на сругично не му става оная работа и мечта му е да намери подходящи хапчета, щото които е опитвал досега не са му действали ... тъпанар.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

сругинчо = сЛугинчо =

сругинчо = сЛугинчо = борисов (шеф на слугинажа на доган)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.