Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавната агенция „Национална сигурност“ ще изисква клиентите на интернет доставчиците да попълват декларация, че са преминали първо ниво на гражданска грамотност. Сертификатите ще бъдат издавани от регионалните центрове за психично здраве и ще бъдат безплатни...

Всички (надявам се) сте сигурни, че това е измислена глупост. Това няма обаче да попречи на много наши сънародници да коментират само по заглавие и снимка, когато срещнат тази новина в социалните мрежи. Нищо чудно да направят и фейсбук група срещу „промяната“. Без да проверят – ама вярно ли е, невярно ли е, откъде идва, от кога е, кой го е писал...

Новината не е, че има фалшиви новини. Новината е, че проверката на фактите вече си има нов отговорник – това не са само журналистите, а и самите читатели. Докато преди беше достатъчно само да отвориш някой вестник или сайт и да повярваш на прочетеното, защото нали на журналистите работата им е да проверяват. (дори и когато лъжеха, пак се знаеше) Сега обаче е малко по-сложно. Иска се и малко напрежение в мозъка, за да четеш новини. Не вярвате ли?

Пример 1: ГЕРБ и данъкът върху компютрите

Малко преди изборите редица мои познати започнаха да се възмущават в социалните мрежи от „предложението“ на служебното правителство за въвеждане на данък върху домашните компютри, а пък ГЕРБ били готови да гласуват за това в новия парламент. И мотиви даже бяха написани:

"Идеята предвижда всяко семейство да има право да притежава по един компютър, който ще бъде освободен от данък. За всяко следващо устройство обаче ще се дължи налог... Експерти считат, че наличието на два или повече компютъра в едно семейство пречи на пълноценния живот на учениците, защото те прекарват голяма част от времето си пред екрана на устройството, вместо да учат, спортуват, общуват с приятели или четат книги.“

Това се появи в редица т.нар. информационни сайтове. От онези, които не знаеш нито кой ги притежава, нито кой ги пише, но пък ги четеш и споделяш новините им. За няколко минути човек може да открие, че „новината“ се е появила за първи път в сайт с името „Лигавалник“ - някои са посочили източника, ама едва забележимо в края на текста. Други и това не са направили. А хората си бяха сериозно възмутени и в предизборна обстановка „новината“ събра хиляди коментари.

Пример 2: Йордан Цонев и тъпаците

Депутатът от ДПС вероятно често се появява на стените ви във фейсбук с цитата, че „#Няма да платим“ е протест на тъпите и ограничените“. Може и да си го мисли, но в интерес на истината, г-н Цонев не е казвал такова нещо. Така ли? Ама аз четох интервюто му, как така?!

А бе, балъци, вие вече платихте бе. Тези пари дето ги няма в КТБ, да не са взети от моя джоб, тъпанари. По-добре си кръстете протеста „Няма да платим втори път“, по има шанс да звучи правдоподобно, но и това, че няма да платите втори път не е сигурно, че може и трети път да платите, толкова сте прости и олигофренски самодоволни...“, бил казал Цонев.

Интервюто“ продължава в този дух и няма значение, че е публикувано за първи път в сайт с името „Невероятно“ - то живее собствен живот. И хората са възмутени, и коментарите са хиляди.

Пример 3: Шест тъмни дни през декември

Безспорен рекордьор по споделяне тези дни е „новината“ от НАСА: Шест дни мрак през декември. Едни пишат, че било така. Други обясняват, че няма да е точно така. И за разлика от ГЕРБ и Йордан Цонев, тази „новина“ не е ограничена в границите на България. Сайтове по целия свят се подлъгаха по публикацията в сайта Huzler, който е „комбинация от истински шокиращи новини и сатирични измислици, за да поддържаме недоверието в публиката“.

Пример 4, 5, 6...

Редица сайтове писаха как Българският хелзинкски комитет бил предложил ромите да пътуват безплатно в градския транспорт. Едно към едно, все едно е истина. Пак по същата схема. Наложи се организацията да реагира със специално съобщение, но „новината“ вече бе възмутила достатъчно хора и едва ли някой от тях е чул за реакцията.

Това не се случва например със сайта „Не!Новините“, защото историите там са абсурдни и смешни и дори и не толкова внимателен редактор се усеща, че нещо не е наред. Докато измислици – но пък звучащи реалистично, намират доста по-лесно път до масова публика. Депутат от „Атака“ дори ги цитира от парламентарната трибуна.

Фалшивите новини не могат да бъдат спрени. И не трябва. Анонимните сайтове, които ги мултиплицират, също не могат да бъдат спрени. Специалистите по черен пиар само това чакаха и ще използват все по-често номера с фалшивите новини срещу свои противници. Достатъчно е да има публика за една „новина“, не е важно дали наистина е новина. И не е необходимо зад всеки случай да търсим конспирация, глупостта също върши работа.

Какво правим ли?

Единият изход е читателите да не обръщат внимание на сайтове с анонимни собственици и автори. Засега това очевидно не се случва.

Другият изход... вече ви го предложих в началото на текста.

И понеже и двата варианта са нереалистични, най-добре е да свикнем да живеем с "новините" около нас и да проверяваме всичко, което четем и което споделяме. Не е лесно, ама то нищо лесно не остана.

Ключови думи

Коментари

Ivan 25

Това е успешен начин за печелене на избори, доказан по неоспорим начин от Консервативната партия в САЩ.

artist

Само дето Консервативната партия не печели нещо на изборите напоследък...:-)

ld

Не е истина колко хора повярваха на това за Българския хелзинкски комитет. Едно просто търсене с гугъл показва, че новината идва от "Бъзикилийкс", а дори и в самия сайт наречен "Бъзикилийкс" повечето хора не бяха разбрали, че това е сайт за бъзици.... Добре, че е интернет за да разберем колко много глупави хора има...

on

Ако помниш, един от ПП Ташака, но не Болен Сидероглу, Десо Чук-чук, Дени Лесното или леля М. може-би-са-те Ташева, а друго дете на природата цитира Бъикилийкс от трибуната на НС с голямо възмущение. Когато от Господари на ефира му връчиха скункса, той се оправда - не го чел от Бъзикилийкс, а от... ПИГ (БОМБА ВЗРИВИ ИНТЕРНЕТЪТ !!1!)

Развеселен

както винаги, голям Иван Бедров!

Тодор Пеев

"Новината", че Борисов тръгнал от София за Ловеч и е закъсал в снега до Севлиево я намерих миналата седмица в над 15 сайта. Със стотици коментари, и само единици се запитаха как така се е озовал на място, което не е по маршрута му.

Георги

Преди време някакъв бакшиш беше закарал англичанин от София до Велико Търново ....... през Пловдив.

spammer-orka-troll

Проучване на ройтерс е установило, че потребителите на ройтерски терминали, които упражняват дилърски и брокерски професии не само, че четат само заглавията, но дори и не знаят, че кликайки на тях, ще получат подробна информация за новината, която научават. За съжаление и тук не откриваме топлата вода...

Бедров, ми тя и настоящата медия, дето списваш в нея, тя е същия бълвоч бре. Погледни само как са структурирани новините - 1 част - възхвала на РБ и в частност ДСБ, 2 част - плюене по Путин и Русия, 3 част - възхвала на ЕС и САЩ. ДА не говорим, че с охота препечатвате каквито и да са новини, само да са в горното русло. После дори не се извинявате за това. Последен пример - Магдалена Ташева и нейните изявления за канибалите от ИД, които вие преиначихте по посока на сирийските бежанци. Действате по абсолютно същия начин, само че малко по-рафинирано, за да могат лъжите ви да хванат дикиш...

Развеселен

в нормалните медии Русия на Путин, Ислямската държава и Северна Корея не са много обичани по разбираеми причини.

Рада Госпожина

Циганите си пътуват ВИНАГИ БЕЗНАКАЗНО без билети в градския транспорт. НИКОГА, НИКОЙ от контрольорите не ги проверяват и те си го знаят. Това си е известна истина и няма нужда да се чете като новина в интернет.

Patriot

Naj-sashtestveniyat vapros e dokolko DANS sa gramotni!!! Spravka - 'vidyaha' li pone malka chast ot dupkata KTB.

Манол Глишев

Няколко пъти се вързах на "новини" от "Невероятно" и после се срамувах макло ас :)

Сабина Маринова

Уникална статия, браво! Само дето т.нар. официози бълват не по-малко глупости, работила съм в кухнята, виждала съм... Под "глупости" райзбирайте най-вече "тенденциозност, тенденциозност, тенденциозност." Поради тази причина спрях да чета вестници, новини не гледам... Вместо това избрах да подбирам внимателно информацията, на която давам достъп до съзнанието си. По-чисто е и по-удобно. Ползите се оказаха неизмерими. И, честно казано, изобщо не ме е срам да кажа "Не зная!", когато някой ме попита за поредния проектозакон или поредната изцепка на поредния депутатин в Парламента. Да, не ме е срам. Ама хич. :-)Важните неща за мен са други... когато трябва, и обръщам внимание, и реагирам. Но да ме засипват с глупости, обслужващи чужди интереси, и да ме превръщат в невинна пионка в нечия чужда мръсна игра - НЕ, БЛАГОДАРЯ!

Сабина, ти си уникално задръстено същество!!! Една стара максима гласи: "Човек е или свободен или спокоен." Ти от кои си?

Тоше

Въобще не е толкова сложно. Просто продължава 1-2 дни. Някой може да реши да пусне фалшива новина, но хубавото на интернет е, че тя може да бъде видяна от всеки и съответно много бързо да бъде проверена и потвърдена. Та този някой може да си играе на лъжливото овчарче 1-2 пъти, след това престават да го слушат. Това има и друга страна - който пуска достоверна информация, придобива и гради репутация. Това е например принципът зад Уикипедия - може някой да си позволи фантазии, но бива бързо коригиран. И това е гениалното на отворената система. Всички които искат да налагат някакъв контрол и цензура са просто нацита, комунисти и ДС ...

teneke

Евала, МНОГО ТОЧНО КАЗАНО. Пиша любителски статии за един блог и доста от статиите ми са подплатени с ярост към точно такива "журналисти", които бълват всякакви непроверени и лъжливи простотии. Всичко трябва да се проверява преди да се приеме истина ли е не е ли...

" Сертификатите ще бъдат издавани от регионалните центрове за психично здраве и ще бъдат безплатни." От думата "безплатни" става ясно, че "новината" е фалшива. А би било добре...

Ооо, Бедров, обръщаш палачинката, а? Досега не се беше случвало да споменеш безбройните фалшификации и манипулации по адрес на ГЕРБ, а сега започваш с тях. :)Но и как да споменеш, като ти самият си автор на не една манипулация.

SRQBoyboy

Не е само интернет, има и печатни издания, в които е вярна само датата на първа страница. България е Мека за жълтите патици. Освен това българите са се отдали не безпрекословна вяра в някакви екстрасенси, гадателки, врачки и магове. Много от тези оракули са си просто шарлатани, които се възползват от отчаянието на хората да решат проблемите си по конвенционален път. Голям принос за общото затъпяване има китайският сайт "Епок таймс", в който излизат всякакави довотии. Фейсбук е пълен с извадки от тази жълтения, която промива мозъци в голям мащаб.

ТО ДА Е САМО ВЪВ ФБ А ТО Е СВЕТОВНА МОДА - ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ !!! И ТО МНОГО ДОХОДОНОСНА !!!!!

zakkwylde

Бедър, можеше и по-кратко. Преди години порослвеният Чергар/Едуард Стърнс отбеляза, че няма по-прост народ от българския. И какво има да коментираш още след този феномен.

сирил

Едуард Стърнс: “Няма по-прост народ от българския” – под това заглавие „Невероятно инфо“ пусна материал, който, макар и фантастичен, решихме да публикуваме заради убийствената ирония в него...

пппп

По време на соца страната народът се тестваше, манипулираше и управляваше чрез слухове, фабрикувани от обучените за това. Обучените в това хора и днес вършат същото само че използват новите технологии за разпространението на мълвата.

Ivan S

А верноле чеот интернет вече ше искат отделно да се плашта пакет за феисбук като за диемаспор по кабелната?И като го исрахсодиш няма да лаикваш само ше четеш на побавна скорос? Моля кажете штото сам на мобилен план и сам кам оператор и фейса ми е много важен?! уваз ми е надеждата :)

Етнисист

"Новината" с предложението на БХК може и да е фалшива, но никак нямаше да ме учуди, ако беше истинска. Все пак истинското име на БХК е "Предателско-цигански комитет", които най-активно игнорират правата на българите: правата да не бъдат ограбвани и да не бъдат убивани - само и единствено с цел да спасят мръсните сапуни от правосъдието, което заслужават.

Разбира се, на тези същите идиоти, които не могат да различат истинска новина от фалшива, ще им дадем право да решат дали България да премине към феодализъм (така де мажоритаризъм) или не.

Питащият

Ами решението е просто, един или няколко сайта само за такива "новини ". Просто си ги колекционираш и обръщаш на майтап, подиграваш авторите и лековерните . Научно доказано е ,че 2/3 от хората не могат и не искат да мислят със собствените си глави. Ако половината от тях са в мрежата вече са мнозинство защото повечето от мислещите си имат по интересни занимания от това да висят и коментират.

ахахахахха

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.