Лидерът на НФСБ Валери Симеонов определи исканията на протестиращите, които настояват за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев, за хаотични и разнородни. Пред БНТ той заяви, че те не заслужават внимание.

"Те не са организирана група хора, а са събрани от най-различни социални нива, включително има хора, върнали се от чужбина, голяма част от тези хора се чудят как да уплътнят вечерните си часове", коментира Симеонов.

И изтъкна, че за това управление са гласували около 1,5 милиона български граждани, а по улиците са няколко хиляди души. Симеонов определи протеста пред Народното събрание вчера, който се проведе по време на дебатите по внесения вот на недоверие към правителството, за провал.

"Той беше смешен. Там се въргаляха някакви хора на плажни кърпи, полуголи. Видяхме много хора, които си говореха, пушеха, с другата ръка държаха велосипедите. Такъв тип протести нищо друго не правят, освен да нарушават свободите на останалите хора, които живеят в столицата, защото могат ли десетина души, които се въргалят на плажни кърпи по жълтите павета, да запушат цялото движение? Това продължи до следобед. Аз това видях", коментира лидерът на НФСБ.

 Той заяви, че протестиращите неямат конкретни искания и не са представили документ, в който те да са написани.

Симеонов раздели протестиращите на четири групи:

"На първо място, това са партийните групички: леви, десни, нереализирани хора с амбиции за власт. Другата група са хората, които се управляват от Дубай: ултраси, всякакви такива хора с наркотици по джобовете, които са готови на всякакви крайни действия. Третата група са хората, които са недоволни от живота си, които търсят виновник за неудачите в личния си живот и винаги виждам на всички протести. Четвъртата група са студентите,които поради това, че университетите на Запад са затворени, са дошли в България, само и само защото няма как, трябва да са в България, искат да покажат някаква политическа активност, да си направят няколко селфита."

Според Симеонов няма и никакви аргументи да бъде искана оставката на главния прокурор Иван Гешев, а акцията на прокуратурата в президентството не е била показна. Той каза, че утре или в четвъртък ще има коалиционен съвет, на който ще бъде обсъдена работата на всеки министър. Според Симеонов Владислав Горанов е един от малкото успешни финансови министри за последните 30 години. Лидерът на НФСБ разкритикува премиера за това, че понякога се самозабравял, защото "Обединени патриоти" научвали за решенията му от медиите.

Социалният министър Деница Сачева заяви пред Нова тв, че кабинетът трябва да завърши мандата си в този състав. Тя обясни, че има много работа за довършване. И също потвърди, че след днешния вот на недоверие ще има коалиционен съвет, на който ще се реши дали тримата министри - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, ще подадат оставките, поискани им от Борисов. Тези оставки обаче към момента са замразени.

"Редовните избори са само след 7 месеца, нищо не налага влизането на България в хаос и нестихващи протести", заяви Сачева.

Управляващите били готови да проведат диалог с протестиращите, ако напред излязат млади хора с конкретни искания. Според Сачева обаче в момента няма такива искания. А в България има много други хора освен протестиращите, които искат стабилност.

"С кого трябва да се съобразяваме - с няколкото хиляди протестиращи или с останалите милиони хора", попита Сачева.

От думите й се разбра, че за нея кабинетът трябвало да продължи да управлява в настоящия си състав.