Колаборацията между университета в Оксфорд и фармацевтичната компания AstraZeneca е успяла да създаде ваксина срещу COVID-19, която произвежда желания имунен отговор и е безвредната за хората. Данните са от предварителните изследвания, която бяха публикувани днес, посочва доклад на едно от най-известните медицински издания The Lancet (б.р. - последвайте линка за пълния доклад), цитиран от БНР. 

"ChAdOx1 nCoV-19 показа приемлив профил на безопасност и съответно повишаване на антителата. Тези резултати, заедно с индуцирането както на хуморални (в телесните течности - б.р.), така и на клетъчни имунни отговори, подкрепят по-голямата оценка на този кандидат за ваксина в текуща програма във "Фаза 3" на изследването", пише в публикувания от изданието доклад.

Научното изследване на ваксината показало, че до момента тя е безопасна и "поносима", а според учените именно с тази ваксина трябва да се премине към по-нататъшни клинични проучвания и дори да бъдат включени по-възрастни хора. 

До момента е ясно, че кандидат-ваксината успява да създаде антитела и T-клетъчни отговори при участниците в определената фаза на клиничните изпитания. 

Контролираното проучване доказало, че реакции на неутрализиращи антитела са регистрирани при 91% от 35-има пациенти при използване на един тест и при 100% от 35 пациенти при използване на различен втори тест. Според публикуваните резултати също така се вижда, че Т-клетъчните отговори достигат максимума си на 14-ия ден.

"Еднократна доза предизвиква както хуморални, така и клетъчни отговори срещу SARS-CoV-2, с усилваща имунизация, увеличаваща неутрализиращите титри на антителата", пишат авторите на проучването.

Изключително обнадеждаващи са резултатите и при друга колаборация между две компании - тази между биотехнологичната BioNTech и американският производител на лекарства Pfizer. Те съобщиха, че тяхната експериментална ваксина се е показала като безопасна и предизвиква имунен отговор при тествани пациенти. 

Освен това - данните показват предизвикване на високо ниво на Т-клетъчен отговор срещу коронавируса. Изпитанието е проведено в Германия с тестване на 60 здрави доброволци.

Припомняме, че по-рано днес Световната здравна организация съобщи, че ваксина срещу новия коронавирус може да очакваме чак през лятото на 2021 г.