Пожар избухна тази сутрин в катедралата в град Нант, Западна Франция, съобщи Франс прес, като се позова на пожарникарите.

Рано тази сутрин пожарът не беше овладян и бушуваше с пълна сила и е значителен, казаха от противопожарната служба, която е получила сигнал в 7,44 часа.

Храмът "Свети Петър и Павел" в Нант е една от най-големите готически катедрали във Франция. Строителството й е започнало през 15-и г. и е продължило  до късния 19-ти век.

Два часа по-късно медиите съобщиха, че пожарът е овладян.

Огнеборците подчертаха, че щетите не са съпоставими с тези на парижката катедрала Нотр Дам и са засегнали основно църковния орган, който е изцяло унищожен. Платформата му е нестабилна и може да рухне. Стъклописите в предната част на катедралата са изпотрошени.

Над 100 пожарникари са участвали в потушаването на пламъците.

Храмът "Св.св. Петър и Павел" в Нант е една от най-големите готически катедрали във Франция. Строителството й е започнало през 1434 г. и е продължило 457 години - до 1891 г. През 1972 г. дървеният й покрив е разрушен при пожар и е заменен с бетонна структура.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен съобщи в туитър, че ще посети катедралата заедно с министърката на културата Розлин Башло.

Започнато е разследване за умишлен палеж, след като са установени три отделни начални точки, от които е започнал пожарът, съобщи прокурорът на Нант Пиер Сенес, цитиран от Франс прес.

"На този етап се води разследване за умишлен палеж. Все още предстоят проверки, които да открият нови доказателства", каза той.