Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел разкритикува САЩ заради заплахата от санкции срещу европейски инвеститори в руските газови проекти „Северен поток 2“ и едно от разклоненията на „Турски поток“.

„Дълбоко съм разтревожен от нарастващото използване на санкции или заплаха с тях от САЩ срещу европейски компании и интереси. Наблюдаваме тази тенденция в случаите с Иран, Куба, Международния наказателен съд, а сега – със „Северен поток 2“ и „Турски поток“, се казва в разпространено от Борел изявление.

Принципно ЕС се противопоставя на използването на санкции от трети страни срещу европейски компании, извършващи законен бизнес, допълва дипломат номер 1 на Съюза. И припомня, че Брюксел смята екстериториалното прилагане на санкции за противоречащо на международното право.

„Европейската политика трябва да бъде определяна тук, в Европа, а не от трети страни“, изтъква Борел.

Според него, когато целите на общата външна политика и политика на сигурност са споделени, координираните с партньорите, санкции са много ценни. Има много такива положителни примери и ЕС ще продължи да координира там, кодето това е възмогжно. При  различия Съюзът винаги е отворен за диалог, но той не може да се провежда под заплахата от санкции, завършва Жозеп Борел.

На 15 юли американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че оглавяваното от него ведомство предприема стъпки, които биха могли да подложат на санкции инвеститори в два газопровода, които ще пренасят природен газ от Русия до Турция и Европа. Споменатото разклонение на „Турски поток“ трябва да минава през България и е известно у нас като „Балкански поток“.