Днес е деветият ден на протестите в големите градове на България с искане за оставки на правителството на ГЕРБ, на главния прокурор Иван Гешев и от вчера - на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

В столицата множеството традиционно е най-голямо - десетки хиляди хора протестират. Днес демонстрациите бяха в два лъча, които накрая се сляха в едно общо шествие. 

Малко след 20,00 часа протестиращите потеглиха от т.нар. триъгълник на властта - традиционното място на протеста пред Министерския съвет, и се отправиха към Народното събрание. Преди това част от хората се събраха на Ларгото като всеки ден.

А втори лъч с демонстранти се присъедини към тях - организирано от "Правосъдие за всеки" другото шествие започна от Съдебната палата, където скандираше срещу главния прокурор. Лайтмотивът бе:

"Свободата няма нужда от каскет".

Преди да тръгне шествието към БНТ беше припомнено, че обществената медия е на всеки от нас. То достигна "Сан Стефано" около 20,30 часа.

Пред входа на националната левизия ехтеше:

 “Кошлуков - менте! Вън от БНТ!"

На първа линия и тук бяха активистите от “Правосъдие за всеки”.

След около 20-минутен престой пред сградата на обществената медия множеството тръгна по "Сан Стефано". Получи подкрепа от хора от прозорците на жилищните сгради и заведенията, които ръкопляскаха и окуражаваха. Всичко протече мирно и без нужда от полицейска охрана.

Част от хората се върнаха обратно на "Орлов мост". 

По залез слънце всички отново се събраха пред Министерския съвет. 

“Днес обединихме гласовете на свободните адвокати. Една трета от адвокатите в страната се обединиха за искане на оставките на Иван Каскет... Стоименов Гешев и нещо като министър Данаил бай... Кирилов. Мълчи обаче Софийският адвокатски съвет. По съпружеска линия сигурно мълчи. Мълчи и Висшият адвокатски съвет”, заяви Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

"Не сме тук да искаме оставките на три прасета. Искаме оставката на целия свинарник", рече Велислав Минеков, един от лидерите на протеста.

Друг - Арман Бабикян, отправи следния призив:

"Поставете на прозорците и балконите си знамето и надписи оставка. За да знаят какво искаме от тях - денонощно!"

"Пазете и полицаите. Ако трябва - правете пак жива верига. Не ние сме лумпените, добави той. - Днес за втори път правим 10 ноември. Тогава падна Берлинската стена, сега ще падне стената между вас, увити като свински черва, и нас - гражданите. Тази стена прилича на селски плет с тикви отгоре. Всеки ден ще сме тук и накрая ще хапнем вкусен тиквеник. И ще сме усмихнати. Не сме агресивни, не мразим членовете на ГЕРБ. Мразим начина, по който ни управлявате и крадете. Не, бе, човек, не, бе, Борисов, не сме платени. Не всичко става с крадене. Не е като при теб. Това е разликата между нас и теб."

Малко след 22 часа протестиращите започнаха да се разотиват. Тази вечер нямаше провокации, не се наложи мирните хора в протеста да правят жива верига между агресивни момчета с черни фланелки и полицията - като стощи. Униформените пък нямаха работа. Към 22:30 часа на жълтите павета останаха малцина.

Утре протестът е с начален час 19:00.