Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е на второ място в ЕС по процент на бебета, родени извън брак през 2018 г. Средният процента за съюза е 42 на сто. Спрямо 2000 г. увеличението е със 17 на сто.

Това сочат данните на Евростат.

Процентът на новородените извън сключен брак в България е над половината от всички деца, появили се на бял свят през въпросната 2018 г., в осем от държавите членки на ЕС.

На първо място по този показател е Франция - 60 на сто, която е само с един процент пред България (59 на сто). Следват Словения - 58 на сто, Португалия - 56 на сто, Швеция - 55 на сто, Дания и Естония с по 54% и Нидерландия с 52 на сто.

На другия полюс са Гърция и Хърватия заедно с Литва и Полша като над 70 на сто от новородените в тези държави членки на ЕС са при сключен брак на родителите.

Infographic: Births outside marriage

Сравнението с 2000 г. показва, че има ръст на децата, родени извън брак, в повечето страни в съюза. 

Извън ЕС Исландия е шампионът по този показател със 70 на сто раждания без брак.

Коментари

Брак - не е модерно! Но за

Брак - не е модерно! Но за да си купиш кола, апартамент - трябва нотариален договор. А за да имаш дете, наследник - може и без законно уреждане положението на детето! Това е от ниска ЮРИДИЧЕСКА култура, която май тотално липсва!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.