COVID-19 отмени много резервации за почивка, а и в момента променя в крачка много планове. Справя ли се светът (и България) с пандемията – експертите казват "не", но оттук насетне от нашата лична отговорност зависи да спазваме т.нар. три "Д" – дисциплина, дезинфекция, дистанция. Къде, ако не в хотел, може да прекарате заслужената си лятна почивка, без да се налага да се съобразявате с всички правила, които налага физическата изолация? Клуб Z продължава със своята поредица "Ваканция на социална дистанция", в която ви представяме идеи за безопасна почивка.

Кой не знае за Лещен и Ковачевица, кой не е чувал за тях... Двете села отдавна привличат туристи и със сигурност имат и какво да им предложат.

Но ако в това "корона" лято, или пък наесен искате хем да попътувате във времето и в културните му пластове, хем да се сгушите в прегръдката на Западните Родопи, хем тази прегръдка да е по-интимна и по-далеч от комерсиална глъчка - изберете село Долен. 

То се намира в община Сатовча, малко по-далеч е от София от споменатите две популярни дестинации, но и си заслужава всеки допълнителен метър път и капка бензин. Долен се споменава в регистрите на Османската империя от 1671 г. И е своеборазен музей на открито - със своите 70 къщи, благодарение на които е обявен за културен и археологически резерват.

Поминък в района от столетия е каменоделството. Сега къщите, които се реставрират, а и някои от по-новите се правят по стария метод - с ръчно дялани дувари. Ако срещнете или попитате за майсторите на камъка, останали в селото, които още упражняват занаята си, ще се потопите в бит и знание, които ги няма в учебниците.

Трудно се намират и в литературата, и в преданията. А като погледате това, което излиза от ръцете на тези хора, ще разберете, че и камъкът, и зидарията могат да имат душа. 

В сърцето на архитектурния резерват е и църквата "Свети Никола", строена преди Освобождението - в периода 1826-1837 година. От местните хора. Легендата в селото разказва, че строежът се е случвал нощем. Храмът е граден без камбанария - такива са били времената. Мястото за камбаната е достроено по-късно - през 1937 г. Според предания самата камбана, звъннала за първи път за 100-годишнината на храма, била  донесена от Йерусалим.

"Свети Никола" претърпя ремонт и реставрация през последните години. На този кадър от това време се вижда иконостасът отдалеч.

"Свети Никола" е една от двете църкви в района, другата е в Сатовча. В тази в Долен дървеният иконостас с резба, стенописите, иконите, в които се появяват и сцени от бита, са и добре запазени, и доста различни от традиционните си образци. Храмът, строен от камък и дърво, беше ремонтиран и укрепен през последните години по европроект. Някога на мястото е имало и килийно училище. Често - през зимата, църквата приютява хора, които нямат подслон, разказва жената, която я стопанисва.

Част от иконите не са в съвсем класически стил. 

Долен ще ви предложи красиви, стари, но реставрирани къщи за гости, в които да отседнете за почивката си. Ще има домашна храна, а платформите за резервации предлагат и наем на цяла къща за по-големи семейства или компании - което е чудесен вариант, ако искате да спазвате дистанция от непознати в епидемичната обстановка. Цените за нощувка за двама в резервата започват от около 25-30 лева, а и със сигурност ще срещнете домакини, които ще превърнат преживяването в нещо много повече от туристическа ваканция. 

Когато времената не позволяват организация на културни фестивали, Долен предлага изобилие от експонати с автор природата. 

Село Долен е убежище и за хора на изкуството. Оттам преди време започна фестивалът TRANSFIGURATION, който събра всички познати форми на изкуство под небето на Западните Родопи. Има си специална амфитеатрална сцена на брега на реката, която ромоли отдолу, като съоръжението е изцяло еко - от камък и дърво. Тогава калдъръмените улички и фасадите се превръщат в галерии. Последва серия от арт фюжън фестивали, който се проведоха на същата гостоприемна сцена. Тя си е там. На нея тази година може и да не се случи много заради коронавируса, но пък Долен е вълшебен винаги. 

А и... част от гледките на Долен вече сте ги виждали - ако сте гледали български филми като "Капитан Петко войвода“, „Изпит“, „Вечни времена“... Може би е дошло време и да ги почувствате. Лично. 

И още нещо полезно - само на 30-ина минути с кола от Долен е Хаджидимово. Ако сте с деца на почивка - там има фантастичен зоокът, в който няма решетки, клетки и огради. Но има прекрасни пауни, други птици, сърни, елени, пони, зайци... Преживяването обещава да е празник за малчугани. И за всеки, който е запазил детското в себе си и обича природата.