Избухването на епидемията от COVID-19 в германските месопреработвателни заводи на фирмата "Тьонис" бе причина за поставяне под карантина на два града и прекратяването на работата на над 7000 работника. Повечето от тях българи и румънци, за които фирмата не бе осигурила условия за спазване на дистанция и хигиена и това е причинило разпространението на вируса.

Срещу "Тьонис" са отправени тежки обвинения от страна на властите в Северен Рейн-Вестфалия, които смятат, че месокомбинатът е работeл със сериозни пропуски и нарушения. Въпреки това собственикът Клеменс Тьонис заяви, че ще поиска държавата да му възстанови парите, които е изплатил на работниците си, докато те са били в карантина.

Заводът вече е подал писмено молба за възстановяване на тези разходи. Министърката на земеделието Йлия Кльокнер критикува искането на Тьонис, като заяви, че това би бил грешен сигнал към всички фирми, които са поели негативите от карантината и са съобразили производството си с новите изисквания.

От юридическа гледна точка Тьонис има право да постави такова искане, тъй като законът за защита от инфекции позволява на фирми, претърпели щети от прилагането му, да поискат компенсации.

"На мястото на господин Тьонис ще си помисля много добре каква би била реакцията на гражданите на Северен Рейн-Вестфалия и какво още ще им се причини с такова искане", заяви Кльокнер.

Парите за компенсации се изплащат от бюджета.

"Явно думите на господин Тьонис, че ще изплати от своя джоб всички нанесени щети, са били лъжа" заяви пък лидерът на Зелените Антон Хофрайтер.

"Нагло е желанието му да печели пари дори и в тази ситуация, която бе предизвикана от него. Той носи отговорност за експлоатацията на работниците си, за лошите условия на труд и работа, и свързаната с тях зараза, за карантината, която постави и другите граждани и бизнеса им в трудно положение", посочи още той и препоръча на Тьонис да се въздържа от такива искания.