Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Губернаторът на руския Хабаровски край в Далечния изток е арестуван днес за убийства и опити за убийство във връзка с афера, започнала в началото на века, предаде Франс прес, като се позова на федералното следствие.

Сергей Фургал, избран през 2018 г. като кандидат на националистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), "е организирал покушения и убийства на редица предприемачи" през 2004-2005 г., съобщи Следственият комитет (СК) на Руската федерация в комюнике, цитирано от АФП и ТАСС.

Скоро ще бъде повдигнато официално обвинение срещу Фургал, а СК ще поиска той да бъде оставен в ареста. Образувано е дело срещу организирана престъпна група, замесена в особено тежки престъпления в Хабаровския край и съседната Амурска област.


Следствието разпространи видеозапис от ареста на заподозрения: маскирани мъже в униформа обкръжават джипа на губернатора, слагат му белезници, после безцеремонно го качват в своята кола.

 


Арестувани са и други четирима заподозрени като участници в същата група, съобщки още СК и уточни, че е получил "оперативна помощ" от Федералната служба за сигурност.
 
Пресслужбата на Хабаровски край съобщи в Инстаграм, че Сергей Фургал е арестуван "близо до жилището си" и "не се знае къде се намира в момента".
Петдесетгодишният Фургал бе избран преди две години за всеобща изненада начело на Хабаровски край със 70 на сто от гласовете, като спечели срещу кандидата на непопулярната прокремълска партия "Единна Русия". През следващата година либералдемократите спечелиха и общинските избори в град Хабаровск. ЛДПР спада към силите, наричани от Кремъл "конструктивна опозиция". Понякога партията критикува един или друг политик, но като цяло подкрепя президента Владимир Путин и неотдавнашната му конституционна реформа, осигурила възможност да се засили още повече неговата власт, отбелязва Франс прес.
 
Руската телевизия РЕН свърза ареста на Фургал с убийствата на трима някогашни негови бизнес партньори. Навремето той бе разследван, но не и преследван по съдебен ред, отбелязва още АФП, цитирана от БТА.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.