СИМОНА РУСЕВА

С политиката си спрямо имигрантите британският премиер Дейвид Камерън се приближава опасно до червена линия. Подобно поведение е недопустимо за германската канцлерка Ангела Меркел. Тя и нейното правителство вече не изключват излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Това разкрива в най-новия си брой сп. “Шпигел”. Изданието се позовава на анализ, изготвен от канцлерството и външно министерство.

Поводът за разрива с Лондон съвсем не било избухването на Камерън по време на последната среща на върха на лидерите от ЕС. Тогава британският премиер категорично отказа страната му да довнесе в хазната на Брюксел 2,1 милиарда евро вноски.

Голямата загриженост на Берлин били плановете на Камерън Лондон да въведе квоти за имигранти от държави членки на ЕС. Според официален Берлин това е грубо погазване на основополагащите европейски договори. С тях се гарантира и свободното придвижване на хора.

“Ако Камерън запази твърдата си позиция по този въпрос, канцлерката Ангела Меркел ще прекрати усилията си в полза на запазване членството на Великобритания в ЕС. Така ще се стигне до необратимост на процеса, няма връщане назад”, цитира “Шпигел” източниците си.

Позовавайки се на тях, изданието разкрива и разговор на 4 очи между Меркел и Камерън на срещата на върха на ЕС. Тогава канцлерката му казала всичко това в пряк текст. Тя не оставила и сянка на съмнение, че няма да допусне да се прегазват договорености относно свободното придвижване на хора в съюза.

Ясно е, че Камерън е подложен на огромен натиск в страната си. През май идната година предстоят избори за долната камара на британския парламент. Социологически поручвания сочат, че неговите консерватори ще претърпят поражение. Големи грижи му саздава и поведението на партията на евроскептиците на Найджъл Фараж ЮКИП. Точно заради нея Камерън се врече да ограничи драстично имгрантската вълна към Острова.

Планът предвижда не само въвеждане на квоти, но и изгонване на европейци от други държави, ако до три месеца не си намерят работа. Очаква се малко преди Коледа Камерън да оповести конкретните си мерки.

Категоричното мнение на Меркел е: “Германия няма да разклаща основния принцип на ЕС за сводобно придвижване на хора.”

Федералната република също е решена да пресече “социалния туризъм”, но не с въвеждане на квоти и чрез прегазване на европейските договорености.

На 27 август т. г. правителството представи проектозакон, който предстои да се гласува в парламента.

Предвижда се срокът за търсене на работа да се намали наполовина – от 1 година на 6 месеца. Ако през това време чужденците не си намерят работодател, те трябва незабавно да напуснат страната. При сегашната уредба те започват да получават социални помощи.

Ако се установят документни измами, примерно фалшив трудов или граждански договор, както и злоупотреби с права, такива граждани ще бъдат гонени от Германия и те няма да имат право да влизат отново в страната за срок до 5 години. Сега тази крайна мярка се прилага единствено при извършването на тежки престъпления.

Детски надбавки родителите ще могат да получават, само ако имат данъчен идентификационен номер. Което ще рече, че работят.

Всяка държава е длъжна да защитава интересите на своите граждани и да брани социалните фондове от източване. Нито една членка на ЕС обаче няма право да погазва основни принципи, като свободното придвижване на хора и налагането на квоти. Това Берлин няма да допусне дори да е за сметка на излизането на Велкобритания от ЕС.