Отговорните фактори от ГЕРБ  проявяват малодушие, страх и несигурност в момент на тежка криза и очакване за решителни и националнотговорни действия от всички политически сили. Това заявяват от Патриотичния фронт в декларация, подписана от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Те определят разпространените в медиите информации от ГЕРБ, че патриотите искат министерски кресла, като лъжи.

"Патриотичният фронт е единствената национално отговорна и абсолютно последователна политическа сила, която нито за момент не промени позицията си, че за стабилно управление на България е необходимо да бъде съставена програма за спасението на България 2014-2018 година, която да бъде съгласувана с възможно най-широк кръг парламентарно представени сили, като едва след това да пристъпи към съставяне на правителство", заявяват от ПФ. В декларацията се подчертава, че от 5 октомври до днес от фронта категорично са заявявали, че не желаят да участва със свои представители в евентуално бъдещо правителство.

"Никога не е било поставяно условие за неучастие на конкретни лица от ГЕРБ или Реформаторския блок в евентуално бъдещо правителство, с изключение на представители на етническата партия НПСД. ПФ никога не е настоявал за задължително изучаване на предмет "Християнство" в средния курс, тъй като това противоречи на програмата на коалицията", се казва още в декларацията.

За искането за сваляне на новините на турски език по Канал едно на БНТ ПФ напомнят, че това искане е още от 2010 година.

Според декларацията публикуваното в медиите прилича по-скоро на недодялано активно мероприятие, целящо да прехвърли отговорността за съставяне на правителство от ГЕРБ на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.