Министерството на външните работи на България категорично осъжди вандалския акт срещу бюст-паметника на Христо Ботев в Одеса. В съобщение до медиите се казва, че министерството очаква компетентните украински институции да разкрият извършителите на този хулигански акт и да ги подведат под отговорност.

На 30 юни от Конгреса на българите в Украйна съобщиха, че бюстът на българския революционер е бил откраднат. Пред "Фокус" Максим Димитров посочи, че това е голям шок за българите в Украйна и отбеляза, че никой не е очаквал, че това може да се случи с Ботев.

Бюстът на Ботев в Одеса преди вандалската проява. Снимка: Конгреса на българите в Украйна

Днес бе съобщено, че местната полиция е открила бюста на обект, в който приема метал.

От българското външно министерство заявяват, че принципна позиция на МВнР е винаги да осъжда поругаването на паметници. Подобни действия са недопустими и не съответстват на отстояваните в България и Европа демократичните ценности. 

"България придава голямо значение на зачитането на правата и историческата и културна идентичност на 200-хилядната българска етническа общност в Украйна, което допринася и за много добрите отношения между нашите две държави", се казва още в позицията.